Skip to main content

Erti Kasih Sayang

Kasih sayang ni halus...
Orang yang tidak punya hati tidak akan faham makna kasih dan sayang.

Orang yang punya hati, ada naluri yang kuat untuk berkasih dan menyayangi akan faham betapa penting walau sedikit sahaja kasih dan sayang.

Diri akan penat menyayangi insan yang tidak menghargai. Penat mengejar tapi tidak dipeduli.

Wanita ingat ni...jika kita tidak ada orang yang sayang dan sanggup berkongsi kasih dengan diri. Jangan bersedih. Sebab!
Penat!
Lelah!

Akhirnya tidak berbalas.
Bohong kalau minta tidak dibalas pun tidak apa...kerna cinta yang tidak berbalas perit!

So wanita, usaha untuk menguntungkan diri dengan memanja dan menyayangi diri sendiri sebelum minta disayang.

Bukan dilema tidak ada yang minat atau suka.
Anggaplah aturan Sang Pencipta lagi hebat daripada keputusan yang ada di duniawi.

Lambat atau salah, itu qada dan qadar SUDAH tertulis.
Kita perlu berusaha menjadi yang lebih baik agar mendapat jaminan "akan datang yang lebih baik" "andai" "aku berubah menjadi baik".

Tidak ada yang sia-sia ciptaan Allah swt.

Berkongsi kasih dan sayang dengan yang sanggup menerima kita seadanya.

Hipokrit akan memakan diri. Hanya perlu bejar menyayangi diri dan perbaiki diri. Inshaallah yang baik itu cermiban diri. Demilian kita bersiksp baik, ajan datang insan yang baik di dalam diri kita.

Wallahu'alam.

Comments

Popular posts from this blog

Kerap Mimpi Yang Sama

Assalammualaikum wbt..Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..
Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..
Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..Selawat 3 kali dulu ya. Kelak kita dpt ganjaran pahalanya. Inshaallah. Yakin pada Sang Pencipta.Apa yg ingin sy share ni betul2 membuat sy penasaran. Sy kerap mimpi sy berada di Makkah. Sy berdiri memegang dan melihat Kaabah.
Sy mencium hajar aswad...Subhanallah. wangi.. Mekkah al mukaramah yg selalu ada dlm mimpi sy ni membuatkan sy selalu bermotivasi kumpul duit dan berniat ziarah haji atau umrah. Sy tidak pasti erti mimpi sy, dan sy selalu berasa beruntung dpt melihat kaabah dan pijak kaki di sana walau dlm mimpi. Sy pernah mimpi d Jabal Rahmah, Bukit Tur, dan sempat solat di masjid Madinah sekali.. jauh berjalan roh sy ni... inshaallah jasad menyusul..amiin. Namun sy ada cek bebrapa page takwil mimpi..Ini adalah antaranya;
* Al-Ustaz Abu Sa’id berkata: …

Mencari ubat

Assalammualaikum wbt..Adoii sengsaranya menanggung luka bekas post-op ni..😧Apa ya ubat yang terbaik supaya kulit slps operation tu tidak meninggalkan kesan yang buruk? Kemarin STO ok saja..tertutup rapat.
Dressing pagi tadi adoiii terbuka pula lapisan kulit paling atas tu. Abis nampak isi 11 inci bekas jahitan tu..😧😧😧
17hb Dec 2018 ada lagi next appointment. Harap2 keputusan biopsy tu tidak ada apa2 yang buruk. Ya Allah semoga semuanya baik-baik sahaja. Saya tidak sanggup lagi cucuk sana sini dan bermalam dalam wad. Pengalaman seminggu tu ngeri oooohhh... berat turun mendadak akibat sakit yang menyerang. Semoga semuanya Ya Allah baik2 sahaja. Ya Allah andai sakit ini terbaik untuk ku,
Maka aku redho.Jika Ya Allah, sakit ini membuatkan aku semakin dekat kepadaMu, Aku redho.Namun jika sakit ini ujian buatku, maka Engkau kuatkan aku untuk menempuh ujian ini Ya Allah.Tiada dayaku..aku hamba Mu yang lemah dan sentiasa mengharapkan pertolongan dariMu..amiin amiin amiin Ya Rabb.

Sakit dan Hospital

Assalammualaikum wbt, Semoga semuanya baik2 saja. Ya Allah semoga aku diberi kekuatan untuk menempuh hari berikutnya.Mungkin seminggu lagi kata doktor.. setelah seminggu stay di hospital.  Menyakitkan sungguh adoiii sana sini masuk jarum.. 😢Esok ada minor surgical.
Inshallah semunya baik2 sahaja. #fighting
#Allahkanada
#inshallah