Skip to main content

Doa Seorang Ibu

Assalammualaikum wbt...
Semasa singgah-singgah membaca d blog kawan-kawan td, sy terjumpa seorang Blogger dgn tajuk yg menarik...jum kita tengok apa yg Nonny's Journey jumpa dlm jelajahnya kali ini...

Terjumpa blog Whitey Mommy yang sangat best.. and berkenan with one of her post.. 

**warning: this is quite a long post. tapi sangat bermanfaat.

Bismillah...

Ibu Kita dan Kita Sebagai Ibu

* Lapangnya masa kita ada kaitan dengan keberkatan hidup kita. Kita adalah di bawah siksa Allah bilamasa ada masa untuk buat benda tak baik tapi takdak masa nak buat yang baik.

* Jika kita tak pernah kecukupan duit maksudnya kita disiksa Allah.

* *** Setitik air mata ibu jatuh, 10 kebajikan anak hilang so ibu2 jangan jatuh air mata ye and anak jangan bagi ibu jatuh air mata. Menangis kerana anak berjaya dan bukan sedih kerana angkara anak.

* Kalau balik tengah malam, buka lampu tengok dan tatap muka ibu, sebab wajah orang tidur akan menampakkan segalanya.

* Ada 3 mata yang tak dijilat api neraka.

Ø Melihat kaabah sehingga menitis air mata.
Ø Membaca quran sehingga menitis air mata.
Ø Memandang wajah ibu yg sedar tidur / sedar hingga berlinang air mata.

* 3 orang yg kita kena tengok dan selalu pandang dalam hidup, tengok masa tidur!

Ø Anak.
Ø Ibu.
Ø Suami.

Sebagai Selingan Kata ustaz lagi, kalau kita ada perselisih faham dgn suami sampai nak bercerai, tgk lah muka laki kita tika dia tidor – kalau masih terbit perasan kasih, sayang, cinta, rindu atau simpati, janganlah bercerai tapi jika tiada timbul rasa itu semua – maksudnya jodoh dah memang takde, boleh proceed apa yang patut..

* Orang yang selalu menatap dan memandang ibunya takkan menangis di hari kematian ibunya… kira menangis dalam hati je..Bagi siapa yg masih ada ibu, pandang lah ibumu selalu.

* Adalah menjadi satu dosa jika kita mengguna jari telunjuk untuk menujukkan sesuatu pada ibu.

* Kalau ada niat yang baik teruskan lah.. Allah akan bersama kita.

* Kalau tak mampu lakukan sesuatu, pasang niat pun mencukupi e.g. tak mampu tolong org, niat nak tolong pun dah memadai.

* *** Kalau kita tak mampu letakkan diri kita di tempat yang terbaik, Allah akan letakkan kita di tempat terbaik dengan syarat letakan ibu kita di tempat yang terbaik terlebih dulu.

* Ada kaedah yang mana kita boleh minta pada Allah, “ungkit” kebaikan yang menimpa dengan tujuan untuk makbulkan doa kita. Kaedah tu dipanggil “wasilah amal” .

Ø “Ya Allah semalam aku sudah bersedekah sebanyak RM1, kalau itu satu kebaikan jadikanlah ia penyebab makbulnya doaku ini”.

Ø *** Paling banyak buat baik dengan ibu kita, lagi mustajab. Makna dia wasilah amal ni sangat berkesan kalau yg dituntut tadi adalah hal yang berkaitan kebaikan yang dibuat kepada ibu kita.

* Antara lain yang boleh dituntut adalah apabila kita ditimpa sakit/musibah.

* Kalau ditimpa sakit, baca laa Innalillahiwainnaillaihirojjiun,,, lps tu bicaralah dengan Allah..

Ø “Ya Allah, berilah pahala besar untuk sakit yang aku tanggung ini” .
Ø “Ya Allah, bagilah aku keampunan dosa atas sakit ku ini” .
Even suapkan anak pun kita boleh tuntut, apatah lagi sedekah kepada ibu dan orang yang memerlukkan.

* *** Barang siapa yang tidak mendoakan ibu selepas sembahyang buat ibu yang sudah meninggal maka dikira diaanak derhaka walaupun pada waktu ibunya hidup dia tak pernah menderhaka. Maksudnya jika ibu masih hidup atau telah tiada, selepas setiap solat kita mesti doakannya!

* Doa orang yang masih hidup makbul untuk orang yang hidup dan mati. Jadi doakan ibu kita jika ianya telah tiada.

* *** Doa orang yang mati makbul untuk orang yang masih hidup.

Ø Masa ni ustaz tu bagi contoh sadis sket..sedeh gak laa.. pi ke pusara mak kita cakap..“Mak, esok anak saya nak kawin, kalau mak ada tentu mak bahagia tengok cucu mak kawinkan” atau “bapa saya nak kawin esok, kalau bapa ada, pasti bapa akan gembira tengok sayakan..” Ustaz kata luahkan kepada ibu/bapa yang telah tiada kerana mereka mendengar dan mereka boleh mendoakan kita dari sana .

* Bila lalu kubur, perlahankan dan beri salam! Mereka akan doakan kita “berkatilah si A ini” dan jika tak bagi salam, mereka akan kata “celakahlah orang ini” Jadi, jangan lupa bagi salam pd merika.

* Tanda tanda siksa Allah atas muka bumi ni antara lain simpan harta sampai mati tak pernah keluarkan zakat.

* Sesiapa yang bersedekah selalu, takkan miskin orang itu selamanya..

* Bila nak berbelanja @ shopping always spare duit untuk sedekah kerana dalam duit kita tu ada hak org susah. Jadi bila orang buta datang masa makan, bagi laa duit sebab kita nak cari org susah untuk sedekah dah amat susah masa sekrg and takde masa jadi Allah hantarkan org2 susah ini untuk kita dapatkan pahala!.

* *** Jika mak kita sudah meninggal dan semasa hayatnya kita ada peruntukkan wang untuk dia, bila mak kita dah takde teruskan memberi peruntukkan tu sebagai sedekah. Jangan kurangkan peruntukkan!! “Ya Allah, aku sedekahkan bagi pihak ibuku, semoga pahala sedekah ni sampai kepada ibuku”. Itu yang yang buat ibu kita bahagia di sana .

* Kalau kita susah nak bersedekah, bayangkan wajah ibu kita baru kita ringan tangan nak bersedekah.

* *** Allah panjangkanlah usia ibu bapaku supaya dia sakit dan nyanyuk..ini bertujuan memberi syurga pada anak2nya. Doa ini bukan bermaksud minta merika sakit or nyanyok..ironinya keadaan demikian membolehkan anak2 berebut mahu menjaga merika disaat merika dlm keuzuran itu sbb balasannya adalah syurga. Jadi kalau tahu ibu/bapa sakit, berebutlah menjaga ibu/bapa kita. Besar sangat pahalanya.

* Allah kalau boleh taknak kita masuk neraka jadi Allah takkan matikan seseorang dalam keadaan kotor dan berdosa jadi dia bagi kita sakit/malu/miskin untuk membersihkan kita sebelum dia mengambil kita.

Selalu Bergaduh Dengan Ibu
* Jika ada antara kita yang selalu bergaduh dengan ibu, ada kemungkinan kita diganggu saka.

Ø Antara ganguan saka, selalu mimpi bayi/budak. Dukung bayi, susu bayi or selalu mimpi jatuh dari tempat tinggi/ selalu sakit tulang belakang/ tulang belakang bengkok/ rasa mengantuk selepas asar.
Ø Saka dipindahkan melalui Kasih saying/ Harta pusaka, walaupun sebiji pinggan / Amalan / Sentuhan.
Ø Symptom terkena saka:
* Tak boleh tidor lena tapi bila dekat azan subuh, senang lena.

* Bila dah peringakat teruk, di usia tua kita, tgh malam selalu lapar.

* Susah nak dapat anak, senang gugur.

* Ada rasa kelibat orang lalu.

* Yang lagi parah, saka bersetubuh dgn kita, mengandung tapi anak hilang dalam kandungan jadi bila nak beintim, bercakap laa sedikit kerana saka menyerupai suami kita dan dia datang dalam keadaan diam.

Cara hilangkan saka, Zikir “Laillahaillalah” 700,000 sampai habis, insyallah saka akan cair dan keluar dari badan.

* Antara penyakit saka adalah breast cancer, cancer rahim and cancer tulang.

* 3 penyakit yang tiada ubat yang penyakitnya adalah datang dari syaitan adalah cancer, aids and leukemia.

* Kalau ibu kita sakit cancer dan dia tak mampu berzikir, kita tolong zikirkan.

* Kalau ada penyakit was was, bacalah surah al-ikhlas.. “Qulhuwallahuahad…” 1000x sehari.

Anak Lari Dari Rumah

* Kalau anak lari dari rumah, gantungkan bajunya dihanger dan anginkan dan hadiahkan surah al-ikhlas setiap hari.

* Masa lauangan azan yang pertama, panggilah nama anak kita, insyallah akan sampai panggilan kita kepadanya.

Anak Degil
* *** Bila anak dah tidor, duduk di hujung kepala pangil ROH ANAK

Ø Wahai roh anakku “nama anak”, jadilah kamu roh yang baik, roh yang bertimbang rasa pada ibu dan bapa, roh yang taat pada Allah, roh yang sayang sesama manusia. Respon dari org yang dah try sungguh menakjubkan setakat ni alhamdullilah kebanyakannya menjadi. Contoh kalu kita nak anak senang bangun ke sekolah.. just try and see.

Hebat bukan???? baca la yang masih belum membaca....saya pun seperti menangis hendak membacanya...walaupun suda pernah membacanya sebelum ini, tetapai sy ingin berkongsi dengan anda sekali lagi, semoga ilmu yg kita kongsi dapat membantu kawan-kawan kita yg lain yg mana tidak pernah ada jodoh dgn cerita sebegini...amin...

Comments

Popular posts from this blog

Sakit dan Hospital

Assalammualaikum wbt, Semoga semuanya baik2 saja. Ya Allah semoga aku diberi kekuatan untuk menempuh hari berikutnya.Mungkin seminggu lagi kata doktor.. setelah seminggu stay di hospital.  Menyakitkan sungguh adoiii sana sini masuk jarum.. 😢Esok ada minor surgical.
Inshallah semunya baik2 sahaja. #fighting
#Allahkanada
#inshallah

Kerap Mimpi Yang Sama

Assalammualaikum wbt..Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..
Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..
Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..Selawat 3 kali dulu ya. Kelak kita dpt ganjaran pahalanya. Inshaallah. Yakin pada Sang Pencipta.Apa yg ingin sy share ni betul2 membuat sy penasaran. Sy kerap mimpi sy berada di Makkah. Sy berdiri memegang dan melihat Kaabah.
Sy mencium hajar aswad...Subhanallah. wangi.. Mekkah al mukaramah yg selalu ada dlm mimpi sy ni membuatkan sy selalu bermotivasi kumpul duit dan berniat ziarah haji atau umrah. Sy tidak pasti erti mimpi sy, dan sy selalu berasa beruntung dpt melihat kaabah dan pijak kaki di sana walau dlm mimpi. Sy pernah mimpi d Jabal Rahmah, Bukit Tur, dan sempat solat di masjid Madinah sekali.. jauh berjalan roh sy ni... inshaallah jasad menyusul..amiin. Namun sy ada cek bebrapa page takwil mimpi..Ini adalah antaranya;
* Al-Ustaz Abu Sa’id berkata: …

Sedar

Assalammualaikum wbt.Topik harini ialah SEDAR.
Kadang-kadang kita tak sedar apa yg kita suda buat..dan sentiasa rasa kita tau caranya padahal TIDAK. Sebagai tenaga pengajar sy tidak rasa perbezaan ini begitu ketara diperingkat IPT. Namun ia sangat ketara di sekolah rendah.Semasa mengajar di Ipt level pelajar adalah sama iaitu kematangannya. Bukan ilmu pengetahuan okay! So sy mengajar budak-budak sekolah rendah ni saya culture shock. Saya tak sedar peringkat ini ialah mereka masih berjiwa keanak-anakan. Pendekkan cerita, level marah dan geram saya naik. Sy berdepan dengan murid yg lemah dalam subjek matematik dan membaca. Saya sering memarahinya kerana dia sangat slow. Sy pernah menegurnya sehingga dia menitiskan air mata. Seriously, saya turut sedih. Saya minta maaf dgnnya. Budak tu cakap dia tidak belajar dirumah tiada yg ajar. Ibu bapa sibuk kerja. Saya terharu ada, marah ada, geram jangan cakaplah. Kepada siapa? Hmmmm fikirlah...Pagi sebelum 2 rakaat dhuha sy sempat dengar radio i…