Friday, November 21, 2014

Dugaan

Assalammualaikumwbt,

Dugaan betul tahun 2014 ini. Sabar sahajalah. Banyak berlaku di luar jangkaan kita.


Suasana Kerja Tempat Baru

Hari ini saya ingin berkongsi tentang pekerjaan kita. Terdapat berbagai-bagai jenis orang di muka bumi ini, pendekkan cerita; ada kawan kita dapat new job la (placement). So, first week di tempat baru, of course you akan cakap "bagus pula office ni, itu ada ini ada, tidak macam tempat lama..bla..bla..bla.." Saya percaya semua kita melaluinya. Saya juga.


Namun cepatlah sedar, kerana di mana-mana tempat pun tempat kita mencari rezeki, jika itu bahagian kita sudah tentu bahagian kita, kerana sudah dijanjikan Allah SWT. Namun jika itu bukan rezeki  kita, redha sahajalah. Janganlah ungkit itu ini di tempat lama kita.


Bersyukurlah dengan rezeki yang kita dapat. Cubalah tengok dengan penganggur yang berada di luar sana. Berilah you punya job ni dengan mereka, of course dalam masa 10 minit mereka akan report duty.


Jangan cemburu dengan rezeki orang lain (pesanan untuk diri sendiri juga). Kerana setiap kita sudah ditentukan takdir masing-masing. Apa yang kita dapat sekarang, syukur!. Jangan cakap tidak cukup pula, cukup atau tidak itu boleh dilihat cara kita membelanjakannya atau menggunakannya. So jika tidak cukup, usahakan cari sumber pendapatan yang lain.




Lagu Elizabeth Tan - Knock Knock

Best ba pula lagu ini...siok untuk didengar...

Bulan bintang kau janjikan
Tidak aku teruja
Cakap memang mudah
Semuanya mampu

Kata manis kau beri
Ku terpikat belum tentu
Cakap memang mudah
Oh kau pun tahu

Chorus
Kiranya kau benar mahu, kiranya kau benar mahuku
One two ku sayang kamu, jangan sakiti aku

Mahuku perhatian
Mahuku kau buktikan
Jangan tersalah, jangan tersilap, jangan abaikanku
Ku berikan semua, ku buktikan diriku
Jangan tersalah, jangan tersilap, jangan abaikanku

Jaga jaga hati, jaga jaga nanti
Kalau ku hampa kau kan rasa
Jaga jaga hati, jaga jaga nanti
Kalau ku terluka, kau pun kan sama

Bukan mahu tunjuk diva
Bukan nak mengada
Cuma ku tak mahu kecewa selalu
Dan andai apa ku beri tidak cukup untukmu
Katakan padaku apa kau mahu

Satu haruslah setia
Dua jangan cakap bohong, buatku menangis jangan jangan
Tiga buatku tersenyum
Empat ulangi dari satu

Mahuku hanya perhatian
Mahuku untuk kau buktikan
Jangan pernah kau abaikanku
Ku berikan semua, ku buktikan diriku
Jangan tersalah, jangan tersilap, jangan abaikanku