Skip to main content

Teman Baru

Assalammualaikum semua...


Semalam saya telah membaca satu post di FB yang di tagged kepada saya..bagus kandungannya..bercerita perihal MURTAD...masyaallah...begitu ramai umat Islam yang murtad dan yang menyedikan lagi mereka automatic menjadi penderhaka kepada ibu bapanya....astagfirullahalaziim...Saya ada satu kawan dulu masih study sama2 uitm, ayahnya sangat kuat dgn ajaran Kristian katoliknya, kemudian si anak, selalu mendengar khutbah ayahnya, tetapi di uitm ceritanya menjd lain, si anak td selalu singgah di masjid uitm untik mendengar khutbah Jumaat.....


***OTW ke kekelas pelajar akan melalui masjid uitm, so secara tidak langsung, xda pilihan, semua akan melalui masjid itu dan mendengar ayatul yang di baca oleh ustaz dan pelajar2.**
pendekkan cerita, si kawan amat berminat dengan agama Islam..so pd suatu ari dia pun bercerita dan menceritakan perihal dirinya kepada Ustaz di masjid..alangkah terkejutnya ustaz ini...beberapa hari kemuadian saya suda melihat si kawan suda menjadi teman baru kepd semua pelajar muslim di Masjid..aku pun sering melihat dia di masjid dan surau Uitm....syukur alhamdulillah...inlah insan yang menerima Nur Allah, tetapi bgmaana pla dengan mereka yang kuar dr agama????? sayang sungguh kan??? padahal si kawan mendengar khutbah saja suda begitu tertarik dgn keindahan agama Islam...sedarlah kawan2 kita semua kita disunia ini hanya sementara, bagaimana sekiranya kita tidak sempat meminta maaf dan menderhaka kpd ibu bapa??? tragis kan azab kita  di akhirat kelak...allahualam....kita sambung cerita kita lagi ya....sampai jumpa lagi..


***perlu siap2 ke keja lagi..huhu....**


Assalammualaikum kawan..selamat berpuasa...

Comments

Popular posts from this blog

Sakit dan Hospital

Assalammualaikum wbt, Semoga semuanya baik2 saja. Ya Allah semoga aku diberi kekuatan untuk menempuh hari berikutnya.Mungkin seminggu lagi kata doktor.. setelah seminggu stay di hospital.  Menyakitkan sungguh adoiii sana sini masuk jarum.. 😢Esok ada minor surgical.
Inshallah semunya baik2 sahaja. #fighting
#Allahkanada
#inshallah

Kerap Mimpi Yang Sama

Assalammualaikum wbt..Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..
Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..
Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..Selawat 3 kali dulu ya. Kelak kita dpt ganjaran pahalanya. Inshaallah. Yakin pada Sang Pencipta.Apa yg ingin sy share ni betul2 membuat sy penasaran. Sy kerap mimpi sy berada di Makkah. Sy berdiri memegang dan melihat Kaabah.
Sy mencium hajar aswad...Subhanallah. wangi.. Mekkah al mukaramah yg selalu ada dlm mimpi sy ni membuatkan sy selalu bermotivasi kumpul duit dan berniat ziarah haji atau umrah. Sy tidak pasti erti mimpi sy, dan sy selalu berasa beruntung dpt melihat kaabah dan pijak kaki di sana walau dlm mimpi. Sy pernah mimpi d Jabal Rahmah, Bukit Tur, dan sempat solat di masjid Madinah sekali.. jauh berjalan roh sy ni... inshaallah jasad menyusul..amiin. Namun sy ada cek bebrapa page takwil mimpi..Ini adalah antaranya;
* Al-Ustaz Abu Sa’id berkata: …

Sedar

Assalammualaikum wbt.Topik harini ialah SEDAR.
Kadang-kadang kita tak sedar apa yg kita suda buat..dan sentiasa rasa kita tau caranya padahal TIDAK. Sebagai tenaga pengajar sy tidak rasa perbezaan ini begitu ketara diperingkat IPT. Namun ia sangat ketara di sekolah rendah.Semasa mengajar di Ipt level pelajar adalah sama iaitu kematangannya. Bukan ilmu pengetahuan okay! So sy mengajar budak-budak sekolah rendah ni saya culture shock. Saya tak sedar peringkat ini ialah mereka masih berjiwa keanak-anakan. Pendekkan cerita, level marah dan geram saya naik. Sy berdepan dengan murid yg lemah dalam subjek matematik dan membaca. Saya sering memarahinya kerana dia sangat slow. Sy pernah menegurnya sehingga dia menitiskan air mata. Seriously, saya turut sedih. Saya minta maaf dgnnya. Budak tu cakap dia tidak belajar dirumah tiada yg ajar. Ibu bapa sibuk kerja. Saya terharu ada, marah ada, geram jangan cakaplah. Kepada siapa? Hmmmm fikirlah...Pagi sebelum 2 rakaat dhuha sy sempat dengar radio i…