Skip to main content

Sejarah Perang Di Kota Belud Part 1


Pada suatu masa dahulu, Kota Belud adalah satu tempat yang mana pernah diduduki oleh penjajah. Banyak peninggalan di tapak bertuah ini. Rumah kami sendiri pernah dinaiki oleh battalion Komunis. Ini kerana semasa arwah Datuk saya meninggal, Komunis ini melawatinya dan melihat keadaan datuk saya. Sebagai tanda atau bukti bahawa rumah kami pernah dinaiki oleh battalion ini ialah satu topi perang telah tertinggal di rumah kami. Tetapi bahan bukti itu telah salah letak dan menyebabkan ianya tiada lagi dipandangan mata saya. Saya amat berbesar hati sekiranya saya dapat mengambil gambar dan menunjukkannya pada kawan-kawan sekalian, tetapi “misplace”. Ntah la dimana suda di simpan….

Rupa paras topi tu memang besar dan berat, ia bukan kain seperti yang banyak di kedai dan pasar malam, tapi keras..sebagai contoh macam ini..


Saya pernah mengangkatnya lagi..Almaklum la, orang komunis @ orang lama kan tinggi dan tegapnya, Cuma sekarang ni, yang tinggal generasi “kiut”…ini kah tandanya kiata ini umat di akhir zaman.??? Marilah kita sama-sama melihat dan memikirkannya????

Comments

Popular posts from this blog

Quotes

This is true!!
So from now on I have to be strong Master's student. Yeah!!Tart Nenas Gulung Berkulat

Assalammualaikum wbt...Apa kabar u ol..Story sy arini tentang kuih raya tart nenas. Sy actually tidak larat buat bnyk kuih raya. Namun masa raya baru2 ni..bnyk pula kuih kami. Sibling beli lagi. So pendekkan cerita kuih tart nenas gulung I berkulat ok. Sebalang rosak. Belum lagi  tersentuh pun walaupun satu biji. Sayangnya. Ayoyo..sy suda membazir satu balang tart. Banyak lagi tu saya buat. Ayoiiii Sekian tu saja utk mlm ni.

Ikhlas Tu Macamana?

Ikhlas? Hurmmm..kalau ikhlas...
Tidak perlu ungkit !
Tidak perlu uji itu ini!
Tidak perlu soal selidik kenal berbulan2 akhirnya tidak kemana... akhirnya ditinggalkan begitu sahaja sebab tiada persefahaman.Inilah kategori tidak ikhlas.😧Jika kita ikhlas berkawan, kita akan terima siapa dirinya sebenar. Tidak ada istilah nasib baik baru kenal biasa2 saja. Kalau kita rasa baru kenal sedikit pasal org tu. Belum tentu org tu pun sama. Kita tidak tahu apa harapan dan doanya. Kita tidak tahupun yg sidia tu entah di kirim Tuhan utk kita(mcm drama pula) atau hanya ujian dari Tuhan.Waspadalah dengan hati ciptaan Allah swt.
Hari ini kita menduga hati orang..lain hari diri sendiri yang akan mendapat ujian pula.
Barulah ko rasa betapa sedihnya dibuat begitu. Kalau setakat ayat "single selamanya aku tidak kisah" ....baik hati-hati.Jika dipanjangkan usia kita, insha Allah..
Siapalah yang akan menjaga mu dihari tua mu...?Jika anak sedara ko tinggalkan sejuta harta pun kalo mereka berkomi…