Skip to main content

BANGSA SAMAH DI KOTA BELUD bahagian 3


BANGSA SAMAH  DI KOTA BELUD bahagian 3
Menurut orang-orang lama di Daerah Kota Belud, suku kaum utama di Kota Belud ialah Samah bukan Bajau seperti yg ada sekarang. Semua orang Samah di Kota Belud mengenali suku kaum mereka ialah BAJAU bukan SAMAH. Banyak sejarah lama menceritakan perihal ini.

Bajau sudah di daftar dan di iktiraf malah SAMAH retak menanti belah. Apakah yang akan terjadi sekiranya “SAMAH” tidak di pertahankan.

Hal ini sangat merunsingkan, kerana orang-orang Kota Belud sendiri ada yang tidak pandai bertutur SAMAH malah memilih untuk berbahasa Melayu dengan anak-anak mereka. Tidak kurang juga ada yang menggunakan Bahasa Inggeris sebagai bahasa pertuturan di rumah. Bukan saya tidak membanggakan orang SAMAH ini tetapi perbuatan inilah yang menenggelamkan sendiri SAMAH itu.


Walau saya merayu atau memohon untuk mendaftarkan SAMAH ini tetapi bangsa itu sendiri sudah membunuh akan nama tersebut. Saya sudah melihat apakah yang akan terjadi sekiranya suku kaum SAMAH ini di iktiraf. Of course “lah” JPN sibuk, dan segala-galanya la akan jem. Tetapi harus di ingat, ini suku kaum kita yang (bagi orang SAMAH Kota Belud) kenapa kita harus membiarkannya terjadi..? tepuk dada tanya selera.  Semua orang kita ni sibuk mengumpul harta. Sehingga harta yang lebih utama ini di lupakan begitu sahaja. Janganlah Tuan-Tuan dan Puan-puan memarahi saya dengan terbitnya artikel ini, kerana tujuan utama saya hanya lah mengumpul data.

Proses pengumpulan data saya sudah bermula tahun 2010. Tetapi usaha saya terbantut kerana kurang maklumat. Sekarang saya sudah berjumpa siapa yang layak membantu usaha saya ini. 
Till then, see u again. 

will cont. 

Comments

Popular posts from this blog

Skim Latihan 1 Malaysia Sabah 2017 SL1M 2017

Assalammualaikum wbt..Hari ini saya akan update u ols tentang aktiviti hari ini. Saya dan kakak mengisi masa lapang dengan datang ke UMS Kota Kinabalu sebab hari ini ada program SL1M 2017.Sangat crowded dan kawasan yang dipilih sangat tidak sesuai. SEMPIT. Bayangkan macamana orang nak cari keja kalo jarak booth bersentuhan bahu ke bahu... sangat sempit... tak selesa.. sempat jumpa kawan sekolah tadi kesian pening sebab tempat kecil namun crowded. Ini antara gambar yang saya dapat kongsi dengan u ols suasana sempit dan tidak selesa tempat yang dipilih. Ada yang duduk di kerusi tunggu keadaan cool... ada yang fotokopi sijil...Peluang kerja saya kira ok namun Sabah Forest Industry (SFI) & MDEC (e-rezeki) terbaik setakat ini. hehe.. Tadi ada artis AF Firman..saya tidak kenal namun bolehlah..beliau dapat menghiburkan kami yang boring..hahaSekian laporan utk SL1M 2017 Kota Kinabalu Sabah. Susa nak bagi rating.. ^^

Kerap Mimpi Yang Sama

Assalammualaikum wbt..Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..
Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..
Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..Selawat 3 kali dulu ya. Kelak kita dpt ganjaran pahalanya. Inshaallah. Yakin pada Sang Pencipta.Apa yg ingin sy share ni betul2 membuat sy penasaran. Sy kerap mimpi sy berada di Makkah. Sy berdiri memegang dan melihat Kaabah.
Sy mencium hajar aswad...Subhanallah. wangi.. Mekkah al mukaramah yg selalu ada dlm mimpi sy ni membuatkan sy selalu bermotivasi kumpul duit dan berniat ziarah haji atau umrah. Sy tidak pasti erti mimpi sy, dan sy selalu berasa beruntung dpt melihat kaabah dan pijak kaki di sana walau dlm mimpi. Sy pernah mimpi d Jabal Rahmah, Bukit Tur, dan sempat solat di masjid Madinah sekali.. jauh berjalan roh sy ni... inshaallah jasad menyusul..amiin. Namun sy ada cek bebrapa page takwil mimpi..Ini adalah antaranya;
* Al-Ustaz Abu Sa’id berkata: …

Sedar

Assalammualaikum wbt.Topik harini ialah SEDAR.
Kadang-kadang kita tak sedar apa yg kita suda buat..dan sentiasa rasa kita tau caranya padahal TIDAK. Sebagai tenaga pengajar sy tidak rasa perbezaan ini begitu ketara diperingkat IPT. Namun ia sangat ketara di sekolah rendah.Semasa mengajar di Ipt level pelajar adalah sama iaitu kematangannya. Bukan ilmu pengetahuan okay! So sy mengajar budak-budak sekolah rendah ni saya culture shock. Saya tak sedar peringkat ini ialah mereka masih berjiwa keanak-anakan. Pendekkan cerita, level marah dan geram saya naik. Sy berdepan dengan murid yg lemah dalam subjek matematik dan membaca. Saya sering memarahinya kerana dia sangat slow. Sy pernah menegurnya sehingga dia menitiskan air mata. Seriously, saya turut sedih. Saya minta maaf dgnnya. Budak tu cakap dia tidak belajar dirumah tiada yg ajar. Ibu bapa sibuk kerja. Saya terharu ada, marah ada, geram jangan cakaplah. Kepada siapa? Hmmmm fikirlah...Pagi sebelum 2 rakaat dhuha sy sempat dengar radio i…