Skip to main content

KESAN FACEBOOK

Facebook membawa kita kepada banyak perubahan. Ada positif dan negatif. Perubahan demi perubahan ekiranga kita tidak pandai mengawal diri sendiri. Seseorang hendaklah pandai mengurus emosi diri sendiri supaya tidak mudah terpengaruh dengan segala ancaman dari facebook.

Antara positinya facebook ini adalah,
1) Seseorang yang kurang membaca sekiranya dia bertemu dengan fakta-fakta yang menarik minatnya, secara tidak langsung dia akan membaca.

2) Seseorang yang mempunyai perniagaan, secara tidak langsung akan membuat promosi di akaunnya. Ini secara tidak langsung menambah pendapatannya.

3) Seseorang yang "single". mungkin bertemu jodoh. Mungkin dia mengalam kesukaran bertemu di dunia nyata, tetapi di alam maya mereka bertemu. Siapa tahu?

4) Boleh berjumpa dengan kawan  atau sesiapa yang sudah lama tidak bertemu. Kiranya macam "reunion" la tu.


Antara keburukannya pula adalah:
1) Bagi yang sudah berumahtangga, dan aktif berkenalan dengan orang secara tidak langsung mengabaikan keluarga. Malah  mungkin malas melayang pasangannya kerana sudah bertemu di alam maya tersebut.

2) Facebook boleh melalikan kita. Sekiranya anda ada kerja yang perlu dibuat, maka kerja itu akan tergendala kerana sibuk tengok apa yang ada di facebook.

3) Hubungan dengan kawan-kawan di alam nyata tergendala juga.

4) Mata kamu semakin rosak, kerana main gam dan sebagainya.

5) Kurangnya senaman dan menjejaskan kesihatan.Comments

Popular posts from this blog

Teman Sejati

Assalammualaikum wbt..Mungkin ada yang suda pernah dengar lagu dakwah ni dan tidak pernah dengar pun mungkin ada...liriknya sangat tepat dan dalam maksudnya. Kalo dibaca sekali inshaallah boleh ingat terus irama...namun baca dua kali alhamdulillah kenal lagu ini utk sahabat rupanya...
Dan kalo suda baca 3 kali faham maksudnya..subhanallah..anda hebat. Jum hayati lagu ini bersama-sama...penuh nostalgic lagu ini utk sy..Selama ini
Kumencari-cari
Teman yang sejati
Buat menemani
Perjuangan suciBersyukur kini
PadaMu Ilahi
Teman yang dicari
Selama ini Telah kutemui...Dengannya di sisi
Perjuangan ini
Senang diharungi
Bertambah murni....Kasih IllahiKepadaMu Allah
Kupanjatkan doa
Agar berkekalan
Kasih sayang kitaKepadamu teman
Ku pohon sokongan
Pengorbanan dan pengertian
Telah kuungkapkan
Segala-galanya...KepadaMu Allah
Kupohon restu
Agar kita kekal bersatu
Kepadamu teman
Teruskan perjuangan
Pengorbanan dan kesetiaanTelah kuungkapkan
Segala-galanya
Itulah tandanya
Kejujuran kitaAlhamdulillah jum sama2 kita faham ertin…

Peperiksaan Pegawai Eksekutif 41 LHDNM

Assalammualaikum semua...☺Hari ini saya ingin berkongsi dengan calon-calon yg akan menduduki peperiksaan 20/9/017 (Rabu) malam jawatan seperti tajuk di atas..Ada banyak tips di jual dipasaran online kan? Oleh itu jgn tertipu la ya. Baru-baru ini pihak LHDNM ada mengeluarkan keratan akhbar bahawa itu bukanlah dari mereka. Pihak LHDNM hanya menggunakan platform SPA yang canggih dan berteknologi untuk melantik calon yang benar-benar kompeten untuk jawatan yg ditawarkan. Oleh itu, jum baca keratan akhbar di bawah.. dan jangan lupa klik link la ya.Di bawah ada juga gambar yang sy scrnshot..he he..Selamat berjaya kpd yg akan nenduduki peperiksaan dan semoga sukses!Link 1: http://www.hasil.gov.my/bt_goindex.php?bt_kump=6&bt_skum=1&bt_posi=2&bt_unit=1&bt_sequ=369&cpage=0
Anthony Bourdain’s Favourite Ice Cream Stall & 8 Other Unexpected Finds In Mumbai https://goo.gl/GPaqb7

SI CHOMEL LILY DAPAT WALLE SUPRISE

Nah dapat lagi dia hadiah.
Tidak tahu birthday yang ke berapa..Jum tengok..