Sunday, November 17, 2013

KESAN FACEBOOK

Facebook membawa kita kepada banyak perubahan. Ada positif dan negatif. Perubahan demi perubahan ekiranga kita tidak pandai mengawal diri sendiri. Seseorang hendaklah pandai mengurus emosi diri sendiri supaya tidak mudah terpengaruh dengan segala ancaman dari facebook.

Antara positinya facebook ini adalah,
1) Seseorang yang kurang membaca sekiranya dia bertemu dengan fakta-fakta yang menarik minatnya, secara tidak langsung dia akan membaca.

2) Seseorang yang mempunyai perniagaan, secara tidak langsung akan membuat promosi di akaunnya. Ini secara tidak langsung menambah pendapatannya.

3) Seseorang yang "single". mungkin bertemu jodoh. Mungkin dia mengalam kesukaran bertemu di dunia nyata, tetapi di alam maya mereka bertemu. Siapa tahu?

4) Boleh berjumpa dengan kawan  atau sesiapa yang sudah lama tidak bertemu. Kiranya macam "reunion" la tu.


Antara keburukannya pula adalah:
1) Bagi yang sudah berumahtangga, dan aktif berkenalan dengan orang secara tidak langsung mengabaikan keluarga. Malah  mungkin malas melayang pasangannya kerana sudah bertemu di alam maya tersebut.

2) Facebook boleh melalikan kita. Sekiranya anda ada kerja yang perlu dibuat, maka kerja itu akan tergendala kerana sibuk tengok apa yang ada di facebook.

3) Hubungan dengan kawan-kawan di alam nyata tergendala juga.

4) Mata kamu semakin rosak, kerana main gam dan sebagainya.

5) Kurangnya senaman dan menjejaskan kesihatan.No comments:

Post a Comment

....have a nice day..