Skip to main content

KESAN FACEBOOK

Facebook membawa kita kepada banyak perubahan. Ada positif dan negatif. Perubahan demi perubahan ekiranga kita tidak pandai mengawal diri sendiri. Seseorang hendaklah pandai mengurus emosi diri sendiri supaya tidak mudah terpengaruh dengan segala ancaman dari facebook.

Antara positinya facebook ini adalah,
1) Seseorang yang kurang membaca sekiranya dia bertemu dengan fakta-fakta yang menarik minatnya, secara tidak langsung dia akan membaca.

2) Seseorang yang mempunyai perniagaan, secara tidak langsung akan membuat promosi di akaunnya. Ini secara tidak langsung menambah pendapatannya.

3) Seseorang yang "single". mungkin bertemu jodoh. Mungkin dia mengalam kesukaran bertemu di dunia nyata, tetapi di alam maya mereka bertemu. Siapa tahu?

4) Boleh berjumpa dengan kawan  atau sesiapa yang sudah lama tidak bertemu. Kiranya macam "reunion" la tu.


Antara keburukannya pula adalah:
1) Bagi yang sudah berumahtangga, dan aktif berkenalan dengan orang secara tidak langsung mengabaikan keluarga. Malah  mungkin malas melayang pasangannya kerana sudah bertemu di alam maya tersebut.

2) Facebook boleh melalikan kita. Sekiranya anda ada kerja yang perlu dibuat, maka kerja itu akan tergendala kerana sibuk tengok apa yang ada di facebook.

3) Hubungan dengan kawan-kawan di alam nyata tergendala juga.

4) Mata kamu semakin rosak, kerana main gam dan sebagainya.

5) Kurangnya senaman dan menjejaskan kesihatan.Comments

Popular posts from this blog

Quotes

This is true!!
So from now on I have to be strong Master's student. Yeah!!Tart Nenas Gulung Berkulat

Assalammualaikum wbt...Apa kabar u ol..Story sy arini tentang kuih raya tart nenas. Sy actually tidak larat buat bnyk kuih raya. Namun masa raya baru2 ni..bnyk pula kuih kami. Sibling beli lagi. So pendekkan cerita kuih tart nenas gulung I berkulat ok. Sebalang rosak. Belum lagi  tersentuh pun walaupun satu biji. Sayangnya. Ayoyo..sy suda membazir satu balang tart. Banyak lagi tu saya buat. Ayoiiii Sekian tu saja utk mlm ni.

Ikhlas Tu Macamana?

Ikhlas? Hurmmm..kalau ikhlas...
Tidak perlu ungkit !
Tidak perlu uji itu ini!
Tidak perlu soal selidik kenal berbulan2 akhirnya tidak kemana... akhirnya ditinggalkan begitu sahaja sebab tiada persefahaman.Inilah kategori tidak ikhlas.😧Jika kita ikhlas berkawan, kita akan terima siapa dirinya sebenar. Tidak ada istilah nasib baik baru kenal biasa2 saja. Kalau kita rasa baru kenal sedikit pasal org tu. Belum tentu org tu pun sama. Kita tidak tahu apa harapan dan doanya. Kita tidak tahupun yg sidia tu entah di kirim Tuhan utk kita(mcm drama pula) atau hanya ujian dari Tuhan.Waspadalah dengan hati ciptaan Allah swt.
Hari ini kita menduga hati orang..lain hari diri sendiri yang akan mendapat ujian pula.
Barulah ko rasa betapa sedihnya dibuat begitu. Kalau setakat ayat "single selamanya aku tidak kisah" ....baik hati-hati.Jika dipanjangkan usia kita, insha Allah..
Siapalah yang akan menjaga mu dihari tua mu...?Jika anak sedara ko tinggalkan sejuta harta pun kalo mereka berkomi…