Skip to main content

KESAN FACEBOOK

Facebook membawa kita kepada banyak perubahan. Ada positif dan negatif. Perubahan demi perubahan ekiranga kita tidak pandai mengawal diri sendiri. Seseorang hendaklah pandai mengurus emosi diri sendiri supaya tidak mudah terpengaruh dengan segala ancaman dari facebook.

Antara positinya facebook ini adalah,
1) Seseorang yang kurang membaca sekiranya dia bertemu dengan fakta-fakta yang menarik minatnya, secara tidak langsung dia akan membaca.

2) Seseorang yang mempunyai perniagaan, secara tidak langsung akan membuat promosi di akaunnya. Ini secara tidak langsung menambah pendapatannya.

3) Seseorang yang "single". mungkin bertemu jodoh. Mungkin dia mengalam kesukaran bertemu di dunia nyata, tetapi di alam maya mereka bertemu. Siapa tahu?

4) Boleh berjumpa dengan kawan  atau sesiapa yang sudah lama tidak bertemu. Kiranya macam "reunion" la tu.


Antara keburukannya pula adalah:
1) Bagi yang sudah berumahtangga, dan aktif berkenalan dengan orang secara tidak langsung mengabaikan keluarga. Malah  mungkin malas melayang pasangannya kerana sudah bertemu di alam maya tersebut.

2) Facebook boleh melalikan kita. Sekiranya anda ada kerja yang perlu dibuat, maka kerja itu akan tergendala kerana sibuk tengok apa yang ada di facebook.

3) Hubungan dengan kawan-kawan di alam nyata tergendala juga.

4) Mata kamu semakin rosak, kerana main gam dan sebagainya.

5) Kurangnya senaman dan menjejaskan kesihatan.



Comments

Popular posts from this blog

Sakit dan Hospital

Assalammualaikum wbt, Semoga semuanya baik2 saja. Ya Allah semoga aku diberi kekuatan untuk menempuh hari berikutnya.Mungkin seminggu lagi kata doktor.. setelah seminggu stay di hospital.  Menyakitkan sungguh adoiii sana sini masuk jarum.. 😢Esok ada minor surgical.
Inshallah semunya baik2 sahaja. #fighting
#Allahkanada
#inshallah

Kerap Mimpi Yang Sama

Assalammualaikum wbt..Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..
Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..
Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..Selawat 3 kali dulu ya. Kelak kita dpt ganjaran pahalanya. Inshaallah. Yakin pada Sang Pencipta.Apa yg ingin sy share ni betul2 membuat sy penasaran. Sy kerap mimpi sy berada di Makkah. Sy berdiri memegang dan melihat Kaabah.
Sy mencium hajar aswad...Subhanallah. wangi.. Mekkah al mukaramah yg selalu ada dlm mimpi sy ni membuatkan sy selalu bermotivasi kumpul duit dan berniat ziarah haji atau umrah. Sy tidak pasti erti mimpi sy, dan sy selalu berasa beruntung dpt melihat kaabah dan pijak kaki di sana walau dlm mimpi. Sy pernah mimpi d Jabal Rahmah, Bukit Tur, dan sempat solat di masjid Madinah sekali.. jauh berjalan roh sy ni... inshaallah jasad menyusul..amiin. Namun sy ada cek bebrapa page takwil mimpi..Ini adalah antaranya;
* Al-Ustaz Abu Sa’id berkata: …

Sedar

Assalammualaikum wbt.Topik harini ialah SEDAR.
Kadang-kadang kita tak sedar apa yg kita suda buat..dan sentiasa rasa kita tau caranya padahal TIDAK. Sebagai tenaga pengajar sy tidak rasa perbezaan ini begitu ketara diperingkat IPT. Namun ia sangat ketara di sekolah rendah.Semasa mengajar di Ipt level pelajar adalah sama iaitu kematangannya. Bukan ilmu pengetahuan okay! So sy mengajar budak-budak sekolah rendah ni saya culture shock. Saya tak sedar peringkat ini ialah mereka masih berjiwa keanak-anakan. Pendekkan cerita, level marah dan geram saya naik. Sy berdepan dengan murid yg lemah dalam subjek matematik dan membaca. Saya sering memarahinya kerana dia sangat slow. Sy pernah menegurnya sehingga dia menitiskan air mata. Seriously, saya turut sedih. Saya minta maaf dgnnya. Budak tu cakap dia tidak belajar dirumah tiada yg ajar. Ibu bapa sibuk kerja. Saya terharu ada, marah ada, geram jangan cakaplah. Kepada siapa? Hmmmm fikirlah...Pagi sebelum 2 rakaat dhuha sy sempat dengar radio i…