Skip to main content

KESAN FACEBOOK

Facebook membawa kita kepada banyak perubahan. Ada positif dan negatif. Perubahan demi perubahan ekiranga kita tidak pandai mengawal diri sendiri. Seseorang hendaklah pandai mengurus emosi diri sendiri supaya tidak mudah terpengaruh dengan segala ancaman dari facebook.

Antara positinya facebook ini adalah,
1) Seseorang yang kurang membaca sekiranya dia bertemu dengan fakta-fakta yang menarik minatnya, secara tidak langsung dia akan membaca.

2) Seseorang yang mempunyai perniagaan, secara tidak langsung akan membuat promosi di akaunnya. Ini secara tidak langsung menambah pendapatannya.

3) Seseorang yang "single". mungkin bertemu jodoh. Mungkin dia mengalam kesukaran bertemu di dunia nyata, tetapi di alam maya mereka bertemu. Siapa tahu?

4) Boleh berjumpa dengan kawan  atau sesiapa yang sudah lama tidak bertemu. Kiranya macam "reunion" la tu.


Antara keburukannya pula adalah:
1) Bagi yang sudah berumahtangga, dan aktif berkenalan dengan orang secara tidak langsung mengabaikan keluarga. Malah  mungkin malas melayang pasangannya kerana sudah bertemu di alam maya tersebut.

2) Facebook boleh melalikan kita. Sekiranya anda ada kerja yang perlu dibuat, maka kerja itu akan tergendala kerana sibuk tengok apa yang ada di facebook.

3) Hubungan dengan kawan-kawan di alam nyata tergendala juga.

4) Mata kamu semakin rosak, kerana main gam dan sebagainya.

5) Kurangnya senaman dan menjejaskan kesihatan.Comments

Popular posts from this blog

Ikhlas Tu Macamana?

Ikhlas? Hurmmm..kalau ikhlas...
Tidak perlu ungkit !
Tidak perlu uji itu ini!
Tidak perlu soal selidik kenal berbulan2 akhirnya tidak kemana... akhirnya ditinggalkan begitu sahaja sebab tiada persefahaman.Inilah kategori tidak ikhlas.😧Jika kita ikhlas berkawan, kita akan terima siapa dirinya sebenar. Tidak ada istilah nasib baik baru kenal biasa2 saja. Kalau kita rasa baru kenal sedikit pasal org tu. Belum tentu org tu pun sama. Kita tidak tahu apa harapan dan doanya. Kita tidak tahupun yg sidia tu entah di kirim Tuhan utk kita(mcm drama pula) atau hanya ujian dari Tuhan.Waspadalah dengan hati ciptaan Allah swt.
Hari ini kita menduga hati orang..lain hari diri sendiri yang akan mendapat ujian pula.
Barulah ko rasa betapa sedihnya dibuat begitu. Kalau setakat ayat "single selamanya aku tidak kisah" ....baik hati-hati.Jika dipanjangkan usia kita, insha Allah..
Siapalah yang akan menjaga mu dihari tua mu...?Jika anak sedara ko tinggalkan sejuta harta pun kalo mereka berkomi…

Mencari ubat

Assalammualaikum wbt..Adoii sengsaranya menanggung luka bekas post-op ni..😧Apa ya ubat yang terbaik supaya kulit slps operation tu tidak meninggalkan kesan yang buruk? Kemarin STO ok saja..tertutup rapat.
Dressing pagi tadi adoiii terbuka pula lapisan kulit paling atas tu. Abis nampak isi 11 inci bekas jahitan tu..😧😧😧
17hb Dec 2018 ada lagi next appointment. Harap2 keputusan biopsy tu tidak ada apa2 yang buruk. Ya Allah semoga semuanya baik-baik sahaja. Saya tidak sanggup lagi cucuk sana sini dan bermalam dalam wad. Pengalaman seminggu tu ngeri oooohhh... berat turun mendadak akibat sakit yang menyerang. Semoga semuanya Ya Allah baik2 sahaja. Ya Allah andai sakit ini terbaik untuk ku,
Maka aku redho.Jika Ya Allah, sakit ini membuatkan aku semakin dekat kepadaMu, Aku redho.Namun jika sakit ini ujian buatku, maka Engkau kuatkan aku untuk menempuh ujian ini Ya Allah.Tiada dayaku..aku hamba Mu yang lemah dan sentiasa mengharapkan pertolongan dariMu..amiin amiin amiin Ya Rabb.

Risau

Assalammualaikum.Hurmmm ibu mana yang tidak sedih melihat anaknya balik2 masuk wad cucuk jarum sana sini. Ubat segala macam...Hebat dan besarnya jiwa seorang ibu!
Ibu melahirkan..
Dgn hrpn ank sihat hingga penghujung usianya.. Namun siapalah kita utk menghukum takdir.Kita hanya perlu terima dgn hati yg terbuka. Berlapang dada yakni redho.
Aturan Sang Pencipta lagi hebat drpd kehendak kita. Allah swt lagi mengetahui yg terbaik buat  hambaNya. Sy turut simpati dgn nasib mama yg terpaksa menjaga sy 24 jam tanpa henti. Ibu mana yg tidak risaukan apabila anak2 sakit..Sy hanya berharap ia tidak mengambil masa yg lama..inshaAllah sy redho. 😊