Skip to main content

Kita Yang Lemah

Assalammualaikum wbt.

Apa kabar semuanya..semoga semuanya sihat dan terus-terus mendapat rezeki sihat, kaya, tenang, gembira dan amiin.

Apa yang ingin saya kongsi hari ini adalah kita yang lemah. Percaya atau tidak jika kita melihat kawan-kawan lebih bergaya atau lebih success dari kita perasaan cemburu pasti menjelna.

Betul tidak? Pasti betul😉

Oleh itu kita cepat-cepat akan positifkan semula mind set kita dan segera istighfar. Kan?  Supaya sedar... namun ada yg teru-terusan negatif..

Fikirkan tentang lemahnya diri sendiri...bodohnya diri sendiri..dan questioning diri sendiri..(apa dosa aku kenapa dia *si kawan* saja yang selalu dapat begini begitu?)

Pernahkan kita terfikir begitu?

Maka apa yang saya ingin kongsi adalah kita bukan LEMAH...bukan BODOH..bukan juga GAGAL. Tetapi itulah jalan yang terbaik untuk kita.

Kenapa? Kerana tanggungjawab! Allah swt mengetahui kekuatan kelemahan kita..mungkin kita sendiri tidak akun atau tidak mahu melabelkan diri kita dengan apa-apa tapi Allah swt tahu. Mungkin kita belum boleh melakukan tanggungjawab besar itu. Mungkin minda atau fizikal kita tidak sekuat mereka. Sebagai contoh:  Lihat Perdana Menteri kita. Ia sudah dipilih dan jangan ingat dia beruntung..tetapi inilah bentuk UJIAN KEPIMPINAN yang Allah swt ingin uji hambaNya. Di akhirat pasti disoal.

Jadi jangan bimbang...jalankan sahaja apa yang kita ada sekarang.

Salam Zulhijjah.

Comments

Popular posts from this blog

SI CHOMEL LILY DAPAT WALLE SUPRISE

Nah dapat lagi dia hadiah.
Tidak tahu birthday yang ke berapa..Jum tengok..


Kerap Mimpi Yang Sama

Assalammualaikum wbt..Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..
Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..
Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..Selawat 3 kali dulu ya. Kelak kita dpt ganjaran pahalanya. Inshaallah. Yakin pada Sang Pencipta.Apa yg ingin sy share ni betul2 membuat sy penasaran. Sy kerap mimpi sy berada di Makkah. Sy berdiri memegang dan melihat Kaabah.
Sy mencium hajar aswad...Subhanallah. wangi.. Mekkah al mukaramah yg selalu ada dlm mimpi sy ni membuatkan sy selalu bermotivasi kumpul duit dan berniat ziarah haji atau umrah. Sy tidak pasti erti mimpi sy, dan sy selalu berasa beruntung dpt melihat kaabah dan pijak kaki di sana walau dlm mimpi. Sy pernah mimpi d Jabal Rahmah, Bukit Tur, dan sempat solat di masjid Madinah sekali.. jauh berjalan roh sy ni... inshaallah jasad menyusul..amiin. Namun sy ada cek bebrapa page takwil mimpi..Ini adalah antaranya;
* Al-Ustaz Abu Sa’id berkata: …

Sedar

Assalammualaikum wbt.Topik harini ialah SEDAR.
Kadang-kadang kita tak sedar apa yg kita suda buat..dan sentiasa rasa kita tau caranya padahal TIDAK. Sebagai tenaga pengajar sy tidak rasa perbezaan ini begitu ketara diperingkat IPT. Namun ia sangat ketara di sekolah rendah.Semasa mengajar di Ipt level pelajar adalah sama iaitu kematangannya. Bukan ilmu pengetahuan okay! So sy mengajar budak-budak sekolah rendah ni saya culture shock. Saya tak sedar peringkat ini ialah mereka masih berjiwa keanak-anakan. Pendekkan cerita, level marah dan geram saya naik. Sy berdepan dengan murid yg lemah dalam subjek matematik dan membaca. Saya sering memarahinya kerana dia sangat slow. Sy pernah menegurnya sehingga dia menitiskan air mata. Seriously, saya turut sedih. Saya minta maaf dgnnya. Budak tu cakap dia tidak belajar dirumah tiada yg ajar. Ibu bapa sibuk kerja. Saya terharu ada, marah ada, geram jangan cakaplah. Kepada siapa? Hmmmm fikirlah...Pagi sebelum 2 rakaat dhuha sy sempat dengar radio i…