Skip to main content

Pekan Kecil

Kelmarin aku berjalan-jalan menyusuri lorong yang berlopak. Kadang-kadang aku berasa pelik dengan orang disekililing aku. mereka memandang aku seperti aku ini orang luar. Mungkinkah kerana aku nampak lain sedikit dari mereka? Ku kira aku pun sama macam mereka..Aku mixblood mereka pun apa kurangnya..memang tidak dinafikan, rata-rata penduduk di daerah tempat asal ku ini hasil dari khawin campur. Ibu bapa mereka berasal dari pelbagai 'races'. Seperti aku juga, mereka pun sama. hanya kaum kami yang membezakan kami. Kadang-kadang aku perhatikan kaum-kaum di di sini suka senyum. Aku senang kerana orang di tempat ku suka senyum, mesra dan manis senyumannya, bangga sekiranya ada pelancong luar datang.

Aku berasal dari suku kaum "Bajau+Dusun". Mama ku pure "Bajau" manakala papa ku "Dusun". Kedua-duanya berasal dari daerah yang berbeza tapi di bawah satu negeri, iaitu Negeri di Bawah Bayu. Mama berasal dari daerah Kota Belud, manakala papa ku berasal dari daerah Tenghilan..(chewah macam London pla)..Dearah Tenghilan ni hanya sebuah daerah yang kecil, kebanyakan penduduknya beragama Kristian dan berbangsa "Dusun". Tapi mujurlah aku lahir didalam keluarga Islam. Jika kami melewati daerah Tenghilan ini, ku rasa seperti di dalam sebuah kampung orang asli. Tapi sekarang sudah ada kemajuan. Sekolah dan klinik sudah mula di buka. Aku bangga juga satu lagi kampung halaman ku sudah maju. Cuma aku rasa kasihan melihat pekannya yang tidak pernah berubah. Hanya beberapa deret sahaja. Sangat sedih melihat keadaan pekan yang tidak seberapa besar itu. Tapi pada aku, cukup lah menampung bilangan penduduknya yang tidak juga berapa ramai. 

Bercerita pasal suku kaun "Dusun" ini, aku tidak berapa fasih dengan bahasa Dusun ini. Frankly speaking, I understand what they said but unable to communicate with them. Dusun language bit difficult rather than Bajau language. But the pronunciation not so difficult because..aiihh napa pla ni cakap org putih..kihkihkih...Bajau language senang sekali just pekat kan sahaja cara sebutannya. Setiap daerah lain slang, seperti Tuaran, Kota Belud, Papar, Semporna dan lain-lain. 

Contoh bahasa Dusun dan bahasa Bajau:

Di mana rumah anda?
Dusun .... ombo walai nu?
Bajau..... minggo ruma nu?
(Direct translation..kedudukan ayatnya sama sahaja)

Weird? No, I don't think so. Amazing right...I like to learn more about Dusun language. Kalau bahasa Bajau, aku boleh dikategorikan "cemerlang" hehe....

Jika kawan-kawan pernah berjumpa dgn org Sabah, sangat sedikit jumlahnya yang pure pada satu bangsa. Kebanyakkannya khawin campur. Ada yang Kadazan+Dusun, Dusun+Cina, Bajau+Kadazan, Irranun+Bajau, Illanun+Kedayan, Bajau+Murut, Sungai+Dusun, Rungus+Bajau, dan macam2 lagi la....seronok kalau jumpa mereka yang khawin campur. Sebab baka yang baik rupa pun lawa..hehe.. 

Aku pla, ada chinese look sikit, sebab Dusun ni mirip Chinese sikit. Kulit putih dan mata sepet..kihkihkih..semua kami adik beradik mirip Dusun. Sebab keluarga sebelah ialah dari Dusun. Kadang-kadang cara bercakap pun ada tercampur slang Dusun, yang lucunya jika slang Bajau pla yang masuk..hehe... sebab tu kadang-kadang aku prefer cakap mat saleh..bukan nak tunjuk eksen tapi hakikatnya aku sendiri tak faham. Susah nak jelaskan pada orang kalau kita nak share something. 

Sekarang pun aku sudah mempelajari Japanese and Chinese. Jadi kalau nak cakap dengan orang memang orang takkan faham apa yang aku cakap. Bahasa Melayu ku hancur..huhu...kawan-kawan boleh menilainya dari penulisan ku ini. Tetapi aku terus mencuba demi blog ku ini..hihi...

Ok la, setakat ini saja, sampai jumpa lagi...aku cuti seminggu daa...Chinese New Year katakan..Wasalam. 

Comments

  1. salam..
    blh akak ajar saya bahasa sabah? ^____^
    mcm seronok je..hihihihihi

    ReplyDelete
  2. Hai cik hani...bahasa sabah ada banyak adik..huhu...bahasa yang mana satu...kita share knowledge yg ada best kan...

    ReplyDelete

Post a Comment

....have a nice day..

Popular posts from this blog

Sakit dan Hospital

Assalammualaikum wbt, Semoga semuanya baik2 saja. Ya Allah semoga aku diberi kekuatan untuk menempuh hari berikutnya.Mungkin seminggu lagi kata doktor.. setelah seminggu stay di hospital.  Menyakitkan sungguh adoiii sana sini masuk jarum.. 😢Esok ada minor surgical.
Inshallah semunya baik2 sahaja. #fighting
#Allahkanada
#inshallah

Kerap Mimpi Yang Sama

Assalammualaikum wbt..Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..
Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..
Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..Selawat 3 kali dulu ya. Kelak kita dpt ganjaran pahalanya. Inshaallah. Yakin pada Sang Pencipta.Apa yg ingin sy share ni betul2 membuat sy penasaran. Sy kerap mimpi sy berada di Makkah. Sy berdiri memegang dan melihat Kaabah.
Sy mencium hajar aswad...Subhanallah. wangi.. Mekkah al mukaramah yg selalu ada dlm mimpi sy ni membuatkan sy selalu bermotivasi kumpul duit dan berniat ziarah haji atau umrah. Sy tidak pasti erti mimpi sy, dan sy selalu berasa beruntung dpt melihat kaabah dan pijak kaki di sana walau dlm mimpi. Sy pernah mimpi d Jabal Rahmah, Bukit Tur, dan sempat solat di masjid Madinah sekali.. jauh berjalan roh sy ni... inshaallah jasad menyusul..amiin. Namun sy ada cek bebrapa page takwil mimpi..Ini adalah antaranya;
* Al-Ustaz Abu Sa’id berkata: …

Sedar

Assalammualaikum wbt.Topik harini ialah SEDAR.
Kadang-kadang kita tak sedar apa yg kita suda buat..dan sentiasa rasa kita tau caranya padahal TIDAK. Sebagai tenaga pengajar sy tidak rasa perbezaan ini begitu ketara diperingkat IPT. Namun ia sangat ketara di sekolah rendah.Semasa mengajar di Ipt level pelajar adalah sama iaitu kematangannya. Bukan ilmu pengetahuan okay! So sy mengajar budak-budak sekolah rendah ni saya culture shock. Saya tak sedar peringkat ini ialah mereka masih berjiwa keanak-anakan. Pendekkan cerita, level marah dan geram saya naik. Sy berdepan dengan murid yg lemah dalam subjek matematik dan membaca. Saya sering memarahinya kerana dia sangat slow. Sy pernah menegurnya sehingga dia menitiskan air mata. Seriously, saya turut sedih. Saya minta maaf dgnnya. Budak tu cakap dia tidak belajar dirumah tiada yg ajar. Ibu bapa sibuk kerja. Saya terharu ada, marah ada, geram jangan cakaplah. Kepada siapa? Hmmmm fikirlah...Pagi sebelum 2 rakaat dhuha sy sempat dengar radio i…