Skip to main content

Jum membaca...

Hobi saya ialah "membaca"...hmm...memang sy suka membaca. Dulu musim sekolah rendah saya suka membaca komik, karangan saya UPSR sangat nampak "kekomikkannya"..huahuahuah..lucu dehh......Walaupun saya ketua kelas setiap penggal saya tetap dengan komik..hehe..Hah!..ni yang nice apabila kita anak tentera..banyak sangat penghormatan..kekekeke....ketua kelas beb...semua takut dengan sy u know...either boys team also afraid..."pengawas sekolah"?? hmm..tidak..tidak..mereka pun takut dgn saya (psssttt ---> dalam kelas sj wokey..jgn p jauh2)... saya suka gertak kwn2..kehkehkeh....ngeerrrr.... cuba la...pintarkan I..
Itu cerita time sekolah rendah, masa sekolah menengah pla, sy kurang membaca, sy suka menghafal lagu...macam2 lagu sy hafal....

1) Malay of coz la....

2) Inggeris --> yup almost semua lagu Inggeris..yg paling femes ialah Never Have a Dream Come True, Westlife, Blue, BSB, N'SYNC, K2, Linkin Park, Limp Bizkit, ish mcm2 lagi la...huhu

3) Columbia --> hah ni mesti kamu xtau nih...saya suka banyak lagu mereka ni...best la....

4) Arab / Lebanese --> hmm..Pascale,Latifa, May, Aishah, Nawal..aihhh bnyk lagi la beb..huh..

5) Japanese --> ini yang number 1..sy suka lagu ni xkira tajuk dan content, sampai satu aritu saya terhafal lagu  sembahyang mereka..adeiiii...mana la ku tau....syok2 nyanyi, tiba2 sy terbaca di Google lagu mereka pla..adeiii...hebatkan saya ni...

6) Mandarin --> yup, ni la juga lagu yg saya suka hafal, andy lau, sammi cheng etc..lupa suda..bnyk bangat sampai lupa daaaaa...

7) Bajau ---> ni bahasa ibunda ku, kalau sy xtau satu lagu pun dlm bahasa sy ni, kantoi la jwbnya..he he he..nasib la sy terer nyanyi dan menghafal..kahkahkah (puji diri sendiri bukannya salah) wawawawa...

8) Dusun yup satu lagi bahasa ayahanda ku..kekekeke..... kan bapa kami dari suku kaum Dusun, so wajar la saya tau lagu mereka..hehe...

9) Filipina ---> lagu paling senang d hafal ialahlagu mereka ni...he he he..best kan...Mahal Kita...

Hah! amacam...banyak kan version lagu sy bole hafal...ni baru kategori..belum lagi satu ari punya lagu...kdg2 satu ari bole hafal 2 lagu tempatan, 2 lagu foreign language...huh...best kan..ini baru tingkatan 1...naik tingkatan 2 pla lagu yg d hafal makin banyak...buat karangan pun makin lancar..ada aku kisah..ha ha ha.... masuk tingkatan 3, masih lagi menghafal lagu, cuma ada pengaruh sikit....hehe...sy suka baca novel suda..he he he....

Yang "amazing" nya kan, sy tetap Ketua Kelas, sampai la tingkatan 4 dan 5..kwn2 pun suda fedup tgk sy buat repot dan melapor dgn cigu disiplin..manakal cigu disiplin pun mau muntah suda tgk muka I..hehehe...tp..tp..bukan turun pangkat tau....saya jadi Pengawas 2 penggal ahaksz....bestnyaaa......

Hah, masa Pengawas sy kurang aktif suda dgn Perjawatan, sebab suda jadi minah Novel....kesana kemari bawa Novel....cinta cintan cintun lagi tau..huhu.....satu novel saya akan baca 1 ari setengah...cuba imagin.....hehe....tapi result SPM nasib baik gempaQ....sy kan bdk pandai..kekekeke.....lets say la failed satu paper, nangis teruk myb I..sebab, seminggu sebelum SPM, saya suda berkurung dlm bilik...kuar bilik tuk mandi saja...makan pun mkn apa sj..he he...

ya ok la..sampai sini saja la..penat lor....

Comments

Popular posts from this blog

Sakit dan Hospital

Assalammualaikum wbt, Semoga semuanya baik2 saja. Ya Allah semoga aku diberi kekuatan untuk menempuh hari berikutnya.Mungkin seminggu lagi kata doktor.. setelah seminggu stay di hospital.  Menyakitkan sungguh adoiii sana sini masuk jarum.. 😢Esok ada minor surgical.
Inshallah semunya baik2 sahaja. #fighting
#Allahkanada
#inshallah

Kerap Mimpi Yang Sama

Assalammualaikum wbt..Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..
Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..
Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..Selawat 3 kali dulu ya. Kelak kita dpt ganjaran pahalanya. Inshaallah. Yakin pada Sang Pencipta.Apa yg ingin sy share ni betul2 membuat sy penasaran. Sy kerap mimpi sy berada di Makkah. Sy berdiri memegang dan melihat Kaabah.
Sy mencium hajar aswad...Subhanallah. wangi.. Mekkah al mukaramah yg selalu ada dlm mimpi sy ni membuatkan sy selalu bermotivasi kumpul duit dan berniat ziarah haji atau umrah. Sy tidak pasti erti mimpi sy, dan sy selalu berasa beruntung dpt melihat kaabah dan pijak kaki di sana walau dlm mimpi. Sy pernah mimpi d Jabal Rahmah, Bukit Tur, dan sempat solat di masjid Madinah sekali.. jauh berjalan roh sy ni... inshaallah jasad menyusul..amiin. Namun sy ada cek bebrapa page takwil mimpi..Ini adalah antaranya;
* Al-Ustaz Abu Sa’id berkata: …

Sedar

Assalammualaikum wbt.Topik harini ialah SEDAR.
Kadang-kadang kita tak sedar apa yg kita suda buat..dan sentiasa rasa kita tau caranya padahal TIDAK. Sebagai tenaga pengajar sy tidak rasa perbezaan ini begitu ketara diperingkat IPT. Namun ia sangat ketara di sekolah rendah.Semasa mengajar di Ipt level pelajar adalah sama iaitu kematangannya. Bukan ilmu pengetahuan okay! So sy mengajar budak-budak sekolah rendah ni saya culture shock. Saya tak sedar peringkat ini ialah mereka masih berjiwa keanak-anakan. Pendekkan cerita, level marah dan geram saya naik. Sy berdepan dengan murid yg lemah dalam subjek matematik dan membaca. Saya sering memarahinya kerana dia sangat slow. Sy pernah menegurnya sehingga dia menitiskan air mata. Seriously, saya turut sedih. Saya minta maaf dgnnya. Budak tu cakap dia tidak belajar dirumah tiada yg ajar. Ibu bapa sibuk kerja. Saya terharu ada, marah ada, geram jangan cakaplah. Kepada siapa? Hmmmm fikirlah...Pagi sebelum 2 rakaat dhuha sy sempat dengar radio i…