Skip to main content

Sehari sebelum syawal (jalan ke Pasar Tani Kota Belud dgn mama)

Assalammualaikum wbt ya kwan2,

Hai! Macamana kabar anda semua..huhu..hari ini hari terakhir ramadhan...malam ni xda lagi terawih dan witir..Allahuakbar dapat lagikah kita bersua lagi di Ramadhan akan datang??? Semua tidak tahu bila lagi masa dan waktu kita bertemu... Jodoh ajal dan maut semua di tangan-Nya...siapa la kita untuk bertanya dan meminta dikekalkan selamanya, sedangkan para rasul dan alim ulama pun pergi menemui-Nya... 


Saya dengan ini memohon kemaafan sekiranya selama ini saya berbuat salah, tertaip yang bisa menyinggung hati kawan2 ya...saya umatNya yang lemah, kita semua hanya dapat memohon dipanjangkan usia agar dapat bersama-sama dengan yang tersayang..Astagfirullah, kadang2 ramai di antara kita memohon kekayaan tetapi lupa meminta keampunan, begitu juga la saya...Saya memohon padaMu Ya Allah, agar sentiasa dan insyAllah senantiasa selamanya saya memohon doa keampunan untuk kedua ibubapa, umat muslimin dan muslimat samada yang telah pergi dan masih hidup di perkenankan..selagi nyawa dikandung badan..Engkau la yang Maha Kaya lagi Maha Besar..amin~


Ya ok, dipendekkan cerita, tadiu pagi jam 7.30am suda pergi Ke Pasar Tani dengan Mama, banyaknya orang yg pergi pekan, jem lagi..aduiii...mesin atm pla jem dgn org, tidak cukup dengan jem di jalan raya, mesin atm pun jem, nak beki dagung pun jem, adoii.....semua dugaaannnnn...he he he....


Tadi pergi Pasar Tani, tengok la hasil jualan mk cik  pak cik yang bertungkus lumus mencari rezeki..rasa kasihan pula dgn mereka..tapi apakan daya, saya pun bekerja juga mencari rezeki..huhu...InsyaAllah, bulan depan kereta baru ku kuar..mudah2an dipermudahkan segala urusan....amin~


Jum tengok gambar yg ku ambi pagi tadi..he he...cantek ba.... 

 

ada Pisang Sabah lagi..kihkihkih.....
ini ialah antara barangan dagangan di Pasar Tani Kota Belud, ada pinang, ada terung, ada labu, ada lada dan sebagainya...

Dua pic di atas ialah menunjukkan betapa jemnya Pekan Kota Belud....dari arah mana jua banyak kereta..adeii... Ya ok jum tengok kek ku pula...he he...

1. kek Marble


2. kek Moist..tapi xsiap lagi...huhu..esok la upload ya..he he



sampai jumpa lagi..babai....

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN

Comments

Popular posts from this blog

Skim Latihan 1 Malaysia Sabah 2017 SL1M 2017

Assalammualaikum wbt..Hari ini saya akan update u ols tentang aktiviti hari ini. Saya dan kakak mengisi masa lapang dengan datang ke UMS Kota Kinabalu sebab hari ini ada program SL1M 2017.Sangat crowded dan kawasan yang dipilih sangat tidak sesuai. SEMPIT. Bayangkan macamana orang nak cari keja kalo jarak booth bersentuhan bahu ke bahu... sangat sempit... tak selesa.. sempat jumpa kawan sekolah tadi kesian pening sebab tempat kecil namun crowded. Ini antara gambar yang saya dapat kongsi dengan u ols suasana sempit dan tidak selesa tempat yang dipilih. Ada yang duduk di kerusi tunggu keadaan cool... ada yang fotokopi sijil...Peluang kerja saya kira ok namun Sabah Forest Industry (SFI) & MDEC (e-rezeki) terbaik setakat ini. hehe.. Tadi ada artis AF Firman..saya tidak kenal namun bolehlah..beliau dapat menghiburkan kami yang boring..hahaSekian laporan utk SL1M 2017 Kota Kinabalu Sabah. Susa nak bagi rating.. ^^

Kerap Mimpi Yang Sama

Assalammualaikum wbt..Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..
Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..
Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..Selawat 3 kali dulu ya. Kelak kita dpt ganjaran pahalanya. Inshaallah. Yakin pada Sang Pencipta.Apa yg ingin sy share ni betul2 membuat sy penasaran. Sy kerap mimpi sy berada di Makkah. Sy berdiri memegang dan melihat Kaabah.
Sy mencium hajar aswad...Subhanallah. wangi.. Mekkah al mukaramah yg selalu ada dlm mimpi sy ni membuatkan sy selalu bermotivasi kumpul duit dan berniat ziarah haji atau umrah. Sy tidak pasti erti mimpi sy, dan sy selalu berasa beruntung dpt melihat kaabah dan pijak kaki di sana walau dlm mimpi. Sy pernah mimpi d Jabal Rahmah, Bukit Tur, dan sempat solat di masjid Madinah sekali.. jauh berjalan roh sy ni... inshaallah jasad menyusul..amiin. Namun sy ada cek bebrapa page takwil mimpi..Ini adalah antaranya;
* Al-Ustaz Abu Sa’id berkata: …

Sedar

Assalammualaikum wbt.Topik harini ialah SEDAR.
Kadang-kadang kita tak sedar apa yg kita suda buat..dan sentiasa rasa kita tau caranya padahal TIDAK. Sebagai tenaga pengajar sy tidak rasa perbezaan ini begitu ketara diperingkat IPT. Namun ia sangat ketara di sekolah rendah.Semasa mengajar di Ipt level pelajar adalah sama iaitu kematangannya. Bukan ilmu pengetahuan okay! So sy mengajar budak-budak sekolah rendah ni saya culture shock. Saya tak sedar peringkat ini ialah mereka masih berjiwa keanak-anakan. Pendekkan cerita, level marah dan geram saya naik. Sy berdepan dengan murid yg lemah dalam subjek matematik dan membaca. Saya sering memarahinya kerana dia sangat slow. Sy pernah menegurnya sehingga dia menitiskan air mata. Seriously, saya turut sedih. Saya minta maaf dgnnya. Budak tu cakap dia tidak belajar dirumah tiada yg ajar. Ibu bapa sibuk kerja. Saya terharu ada, marah ada, geram jangan cakaplah. Kepada siapa? Hmmmm fikirlah...Pagi sebelum 2 rakaat dhuha sy sempat dengar radio i…