Skip to main content

Cintai orang yang sudah tidak ada

Assalammualaikum wbt..

Salam 8 asyawal 1438h.

Topik hari ini sedikit sedih ya. Mencintai orang yang sudah tidak ada.

Yang pasti orang yang sudah tidak ada memang perlu kita ingat sebab iya sudah kita kenal..tidak perlu untuk orang itu mengenali kita. Yang penting perasaan kita terhadapnya. Contoh cinta dan rindu kepada Rasulullah saw. Perasaan ini memang kita tidak boleh sangkal lagi.

Kita semua memang rindu dan cinta kepada Rasul saw..ini saya sangat yakin.

Namun kita juga boleh rindu dan kenang pada seseorang yang sudah tidak ada seperti ibu bapa, sahabat, kekasih, datuk, nenek dan sesiapa sahaja yang layak kita rindu.. ini yang ingin saya kongsi..perasaan itu sudah ada didalam diri kita sebagai insan. Allah swt sudah meminjamkan kita perasaan ini..air mata ini.. Alhamdulillah.. cuba fikir orang yang tidak dikurniaNya? Payah menangis apalagi bersedih. Allah menarik rahmatNya kepada kita yang tidak bersyukur. Ada orang yang tidak mengenal erti rindu sayang cinta apa lagi menangis. Ruginya menjadi hamba begitu. Jangan kita punyai hati yang keras dengan enggan mengucap alhamdulillah..enggan mensyukuri nikmat kurniaNya.

Saya rindu dengan susuk tubuh seseorang yang pernah disayangi. Namun hanya Allah swt yang tahu bagaimana Dia memelihara hubungan kami. Arwah Redza suda kembali kerahmatullah. Saya hanya mampu mengenang dirinya mengimbas kenangan flask back semua kenangan tercipta bersama. Bukan tidak ingin move on namun itukah hakikat kita sebagai nanusia biasa. Perasaan sayang cinta rindu itu memang lahir..kita hambaNya..kita hanya sementara di dunia ini. Tiada yang kekal.

Sampaikan salam rindu dan sayangku ini Ya Allah Ya Rabb kepada dirinya yang sudah dijemput olehMu.

Engkau ampunkan dosanya, Engkau beri kelapangan pada kuburnya, Engkau siramilah jasadnya selagi ada dengan titisan embun yang dingin, Engkau temukan kami di akhirat dengan silaturrahim yang tercipta, Engkau tempatkanlah dirinya di kalangan hambaMu yang soleh dan solehah...sungguh aku tidak sempat menjadi bidadarinya didunia Engkau kurniakanlah kepadanya Ya Allah seorang bidadari yang sesejuk mata memandang dan menenangkan lagi mengurangkan penderitaan yang pernah ditanggungnya di dunia ini..amiin.

Comments

Popular posts from this blog

Sakit dan Hospital

Assalammualaikum wbt, Semoga semuanya baik2 saja. Ya Allah semoga aku diberi kekuatan untuk menempuh hari berikutnya.Mungkin seminggu lagi kata doktor.. setelah seminggu stay di hospital.  Menyakitkan sungguh adoiii sana sini masuk jarum.. 😢Esok ada minor surgical.
Inshallah semunya baik2 sahaja. #fighting
#Allahkanada
#inshallah

Kerap Mimpi Yang Sama

Assalammualaikum wbt..Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..
Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..
Allohumma solli ala sayyyidina muhammad wa ala ali saidina muhammad..Selawat 3 kali dulu ya. Kelak kita dpt ganjaran pahalanya. Inshaallah. Yakin pada Sang Pencipta.Apa yg ingin sy share ni betul2 membuat sy penasaran. Sy kerap mimpi sy berada di Makkah. Sy berdiri memegang dan melihat Kaabah.
Sy mencium hajar aswad...Subhanallah. wangi.. Mekkah al mukaramah yg selalu ada dlm mimpi sy ni membuatkan sy selalu bermotivasi kumpul duit dan berniat ziarah haji atau umrah. Sy tidak pasti erti mimpi sy, dan sy selalu berasa beruntung dpt melihat kaabah dan pijak kaki di sana walau dlm mimpi. Sy pernah mimpi d Jabal Rahmah, Bukit Tur, dan sempat solat di masjid Madinah sekali.. jauh berjalan roh sy ni... inshaallah jasad menyusul..amiin. Namun sy ada cek bebrapa page takwil mimpi..Ini adalah antaranya;
* Al-Ustaz Abu Sa’id berkata: …

Sedar

Assalammualaikum wbt.Topik harini ialah SEDAR.
Kadang-kadang kita tak sedar apa yg kita suda buat..dan sentiasa rasa kita tau caranya padahal TIDAK. Sebagai tenaga pengajar sy tidak rasa perbezaan ini begitu ketara diperingkat IPT. Namun ia sangat ketara di sekolah rendah.Semasa mengajar di Ipt level pelajar adalah sama iaitu kematangannya. Bukan ilmu pengetahuan okay! So sy mengajar budak-budak sekolah rendah ni saya culture shock. Saya tak sedar peringkat ini ialah mereka masih berjiwa keanak-anakan. Pendekkan cerita, level marah dan geram saya naik. Sy berdepan dengan murid yg lemah dalam subjek matematik dan membaca. Saya sering memarahinya kerana dia sangat slow. Sy pernah menegurnya sehingga dia menitiskan air mata. Seriously, saya turut sedih. Saya minta maaf dgnnya. Budak tu cakap dia tidak belajar dirumah tiada yg ajar. Ibu bapa sibuk kerja. Saya terharu ada, marah ada, geram jangan cakaplah. Kepada siapa? Hmmmm fikirlah...Pagi sebelum 2 rakaat dhuha sy sempat dengar radio i…