Skip to main content

Cintai orang yang sudah tidak ada

Assalammualaikum wbt..

Salam 8 asyawal 1438h.

Topik hari ini sedikit sedih ya. Mencintai orang yang sudah tidak ada.

Yang pasti orang yang sudah tidak ada memang perlu kita ingat sebab iya sudah kita kenal..tidak perlu untuk orang itu mengenali kita. Yang penting perasaan kita terhadapnya. Contoh cinta dan rindu kepada Rasulullah saw. Perasaan ini memang kita tidak boleh sangkal lagi.

Kita semua memang rindu dan cinta kepada Rasul saw..ini saya sangat yakin.

Namun kita juga boleh rindu dan kenang pada seseorang yang sudah tidak ada seperti ibu bapa, sahabat, kekasih, datuk, nenek dan sesiapa sahaja yang layak kita rindu.. ini yang ingin saya kongsi..perasaan itu sudah ada didalam diri kita sebagai insan. Allah swt sudah meminjamkan kita perasaan ini..air mata ini.. Alhamdulillah.. cuba fikir orang yang tidak dikurniaNya? Payah menangis apalagi bersedih. Allah menarik rahmatNya kepada kita yang tidak bersyukur. Ada orang yang tidak mengenal erti rindu sayang cinta apa lagi menangis. Ruginya menjadi hamba begitu. Jangan kita punyai hati yang keras dengan enggan mengucap alhamdulillah..enggan mensyukuri nikmat kurniaNya.

Saya rindu dengan susuk tubuh seseorang yang pernah disayangi. Namun hanya Allah swt yang tahu bagaimana Dia memelihara hubungan kami. Arwah Redza suda kembali kerahmatullah. Saya hanya mampu mengenang dirinya mengimbas kenangan flask back semua kenangan tercipta bersama. Bukan tidak ingin move on namun itukah hakikat kita sebagai nanusia biasa. Perasaan sayang cinta rindu itu memang lahir..kita hambaNya..kita hanya sementara di dunia ini. Tiada yang kekal.

Sampaikan salam rindu dan sayangku ini Ya Allah Ya Rabb kepada dirinya yang sudah dijemput olehMu.

Engkau ampunkan dosanya, Engkau beri kelapangan pada kuburnya, Engkau siramilah jasadnya selagi ada dengan titisan embun yang dingin, Engkau temukan kami di akhirat dengan silaturrahim yang tercipta, Engkau tempatkanlah dirinya di kalangan hambaMu yang soleh dan solehah...sungguh aku tidak sempat menjadi bidadarinya didunia Engkau kurniakanlah kepadanya Ya Allah seorang bidadari yang sesejuk mata memandang dan menenangkan lagi mengurangkan penderitaan yang pernah ditanggungnya di dunia ini..amiin.

Comments

Popular posts from this blog

Ikhlas Tu Macamana?

Ikhlas? Hurmmm..kalau ikhlas...
Tidak perlu ungkit !
Tidak perlu uji itu ini!
Tidak perlu soal selidik kenal berbulan2 akhirnya tidak kemana... akhirnya ditinggalkan begitu sahaja sebab tiada persefahaman.Inilah kategori tidak ikhlas.😧Jika kita ikhlas berkawan, kita akan terima siapa dirinya sebenar. Tidak ada istilah nasib baik baru kenal biasa2 saja. Kalau kita rasa baru kenal sedikit pasal org tu. Belum tentu org tu pun sama. Kita tidak tahu apa harapan dan doanya. Kita tidak tahupun yg sidia tu entah di kirim Tuhan utk kita(mcm drama pula) atau hanya ujian dari Tuhan.Waspadalah dengan hati ciptaan Allah swt.
Hari ini kita menduga hati orang..lain hari diri sendiri yang akan mendapat ujian pula.
Barulah ko rasa betapa sedihnya dibuat begitu. Kalau setakat ayat "single selamanya aku tidak kisah" ....baik hati-hati.Jika dipanjangkan usia kita, insha Allah..
Siapalah yang akan menjaga mu dihari tua mu...?Jika anak sedara ko tinggalkan sejuta harta pun kalo mereka berkomi…

Mencari ubat

Assalammualaikum wbt..Adoii sengsaranya menanggung luka bekas post-op ni..😧Apa ya ubat yang terbaik supaya kulit slps operation tu tidak meninggalkan kesan yang buruk? Kemarin STO ok saja..tertutup rapat.
Dressing pagi tadi adoiii terbuka pula lapisan kulit paling atas tu. Abis nampak isi 11 inci bekas jahitan tu..😧😧😧
17hb Dec 2018 ada lagi next appointment. Harap2 keputusan biopsy tu tidak ada apa2 yang buruk. Ya Allah semoga semuanya baik-baik sahaja. Saya tidak sanggup lagi cucuk sana sini dan bermalam dalam wad. Pengalaman seminggu tu ngeri oooohhh... berat turun mendadak akibat sakit yang menyerang. Semoga semuanya Ya Allah baik2 sahaja. Ya Allah andai sakit ini terbaik untuk ku,
Maka aku redho.Jika Ya Allah, sakit ini membuatkan aku semakin dekat kepadaMu, Aku redho.Namun jika sakit ini ujian buatku, maka Engkau kuatkan aku untuk menempuh ujian ini Ya Allah.Tiada dayaku..aku hamba Mu yang lemah dan sentiasa mengharapkan pertolongan dariMu..amiin amiin amiin Ya Rabb.

Risau

Assalammualaikum.Hurmmm ibu mana yang tidak sedih melihat anaknya balik2 masuk wad cucuk jarum sana sini. Ubat segala macam...Hebat dan besarnya jiwa seorang ibu!
Ibu melahirkan..
Dgn hrpn ank sihat hingga penghujung usianya.. Namun siapalah kita utk menghukum takdir.Kita hanya perlu terima dgn hati yg terbuka. Berlapang dada yakni redho.
Aturan Sang Pencipta lagi hebat drpd kehendak kita. Allah swt lagi mengetahui yg terbaik buat  hambaNya. Sy turut simpati dgn nasib mama yg terpaksa menjaga sy 24 jam tanpa henti. Ibu mana yg tidak risaukan apabila anak2 sakit..Sy hanya berharap ia tidak mengambil masa yg lama..inshaAllah sy redho. 😊