Skip to main content

Melawat Mahkamah Kota Kinabalu

Assalammualaikum wbt.

Siang tadi saya dan 6 orang pelajar telah membuat lawatan tidak rasmi ke mahkamah Kota Kinabalu. Tujuan lawatan adalah memberi pendedahan kepada pelajar senario kes atau hukuman dijatuhkan kepada tertuduh.

Diharapkan pelajar mengambil iktibar sepanjang beberapa perbicaraan siang tadi.

Saya amati sepanjang lawatan tadi, kelompok yang paling ramai menanti di koridor tempat kami duduk adalah golongan tua. Saya simpulkan mungkin inilah raut wajah yang membesarkan anak-anak dari kecil sehingga dewasa namun apa yang mereka dapat? Hanya mendengar hukuman untuk anak mereka.. perasaan sedih saya bertambah-tambah apabila terlihat sekelompok manusia yang sudah selesai perbicaraan.

Ceritanya begini:: Setelah hukuman dijatuhkan ibu bapa hanya sempat mengiringi anak tersayang yang bergari sampai ke lori polis. Si anak hanya mampu meraung "tolong selamatkan aku" namun harapan kedua ibu bapa ku kira lebih besar agar anaknya berubah namun tidak terluah hanya mampu membisikkan "anakku..anakku".. sungguhpun mereka bukan saudara ku namun perasaan hancur lagi kecewa ibu bapa itu tidak dapat disembunyikan.

Berbanggalah kita yang masih punya ibu bapa ini. Lihat sahaja dipintu mahkanah pun mereka sanggup berdiri malah mendoakan si anak inikan pula yang ada di depan mata.
Kita yang sihat ini perlulah sering memberi hadiah iaitu Al-Fatihah pagi dan petang kepada keduanya agar hidup kita lebih tenang tenteram dan diluaskan rezeki.

Comments

Popular posts from this blog

Teman Sejati

Assalammualaikum wbt..Mungkin ada yang suda pernah dengar lagu dakwah ni dan tidak pernah dengar pun mungkin ada...liriknya sangat tepat dan dalam maksudnya. Kalo dibaca sekali inshaallah boleh ingat terus irama...namun baca dua kali alhamdulillah kenal lagu ini utk sahabat rupanya...
Dan kalo suda baca 3 kali faham maksudnya..subhanallah..anda hebat. Jum hayati lagu ini bersama-sama...penuh nostalgic lagu ini utk sy..Selama ini
Kumencari-cari
Teman yang sejati
Buat menemani
Perjuangan suciBersyukur kini
PadaMu Ilahi
Teman yang dicari
Selama ini Telah kutemui...Dengannya di sisi
Perjuangan ini
Senang diharungi
Bertambah murni....Kasih IllahiKepadaMu Allah
Kupanjatkan doa
Agar berkekalan
Kasih sayang kitaKepadamu teman
Ku pohon sokongan
Pengorbanan dan pengertian
Telah kuungkapkan
Segala-galanya...KepadaMu Allah
Kupohon restu
Agar kita kekal bersatu
Kepadamu teman
Teruskan perjuangan
Pengorbanan dan kesetiaanTelah kuungkapkan
Segala-galanya
Itulah tandanya
Kejujuran kitaAlhamdulillah jum sama2 kita faham ertin…

Peperiksaan Pegawai Eksekutif 41 LHDNM

Assalammualaikum semua...☺Hari ini saya ingin berkongsi dengan calon-calon yg akan menduduki peperiksaan 20/9/017 (Rabu) malam jawatan seperti tajuk di atas..Ada banyak tips di jual dipasaran online kan? Oleh itu jgn tertipu la ya. Baru-baru ini pihak LHDNM ada mengeluarkan keratan akhbar bahawa itu bukanlah dari mereka. Pihak LHDNM hanya menggunakan platform SPA yang canggih dan berteknologi untuk melantik calon yang benar-benar kompeten untuk jawatan yg ditawarkan. Oleh itu, jum baca keratan akhbar di bawah.. dan jangan lupa klik link la ya.Di bawah ada juga gambar yang sy scrnshot..he he..Selamat berjaya kpd yg akan nenduduki peperiksaan dan semoga sukses!Link 1: http://www.hasil.gov.my/bt_goindex.php?bt_kump=6&bt_skum=1&bt_posi=2&bt_unit=1&bt_sequ=369&cpage=0
Anthony Bourdain’s Favourite Ice Cream Stall & 8 Other Unexpected Finds In Mumbai https://goo.gl/GPaqb7

SI CHOMEL LILY DAPAT WALLE SUPRISE

Nah dapat lagi dia hadiah.
Tidak tahu birthday yang ke berapa..Jum tengok..