Skip to main content

Minum Petang atau Makan Petang

Assalammualaikum wbt..

Minggu ni ana betul-betul sibuk. Sampai masa rehat tidak menentu. Suka-suka set masa. Tapi enjoy.. Tidak fix macam waktu pejabat. At least tidak makam gaji buta senang cakap HALAL. 

Kita bekerja mencari keberkahan dan keredhaan Allah swt. Bukan kesenangan semata. Hujung bulan tunggu gaji dan bayar itu ini. Tup tup duit habis... tu la namanya tidak berkat dan kita selalu merasa TIDAK CUKUP. Nauzubillah mun zalik.

Terpesong sudah topik dengan content. 😂😂.

Ok tajuk topik ini ialah waktu lunch saya bergabung dengan minum petang..dan kadang-kadang..breakfast tidak sempat terus ke lunch..menjadilah BRUNCH yang mengantukkan mata. 😩😩

Ini cara unhealthy. Tidak boleh diteruskan. Sebab saya ada gastrik level yang tidak level apa. Sebab jadang-kadang muntah dan pengsan.

Saya faham perasaan para usahawan yang bertingkus lumus mencari rezeki. Begitulah juga saya.

Usahawan perlu minda yang lain daripada yang lain. Tidak boleh disamakan minda pekerja biasa dengan usahawan.

Usahawan fikirannya ke hadapan. Contoh; hujung bulan kena fikir bayar gaji staf, bayar bil itu ini, bayar sewa sekiranya bukan pemilik tapak, cukai, zakat dan macam-macam lagi. Tanggungjawab. Inilah tanggungjawab. Kita harus fikir majikan yang membayar upah itu jangan kita sumpah seranah. Wallohualam.

Sekian coretan petang ini. Penat melayan customer yang macam-macam. ☺

Allohummasolli ala sayyidina muhammad wa ala sayyidina muhammad.

Comments

Popular posts from this blog

Quotes

This is true!!
So from now on I have to be strong Master's student. Yeah!!Tart Nenas Gulung Berkulat

Assalammualaikum wbt...Apa kabar u ol..Story sy arini tentang kuih raya tart nenas. Sy actually tidak larat buat bnyk kuih raya. Namun masa raya baru2 ni..bnyk pula kuih kami. Sibling beli lagi. So pendekkan cerita kuih tart nenas gulung I berkulat ok. Sebalang rosak. Belum lagi  tersentuh pun walaupun satu biji. Sayangnya. Ayoyo..sy suda membazir satu balang tart. Banyak lagi tu saya buat. Ayoiiii Sekian tu saja utk mlm ni.

Risau

Assalammualaikum.Hurmmm ibu mana yang tidak sedih melihat anaknya balik2 masuk wad cucuk jarum sana sini. Ubat segala macam...Hebat dan besarnya jiwa seorang ibu!
Ibu melahirkan..
Dgn hrpn ank sihat hingga penghujung usianya.. Namun siapalah kita utk menghukum takdir.Kita hanya perlu terima dgn hati yg terbuka. Berlapang dada yakni redho.
Aturan Sang Pencipta lagi hebat drpd kehendak kita. Allah swt lagi mengetahui yg terbaik buat  hambaNya. Sy turut simpati dgn nasib mama yg terpaksa menjaga sy 24 jam tanpa henti. Ibu mana yg tidak risaukan apabila anak2 sakit..Sy hanya berharap ia tidak mengambil masa yg lama..inshaAllah sy redho. 😊