Skip to main content

Chapter 7 (My Journey)

Assalammualaikum 😊

18 March - 10 April rash pada muka menjadi2.

Apabila saya refer dgn Dr yg slalu merawat saya, dia suspek sy ada autoimmune diseases. Ntah la...sy tanggung begitu bnyk penyakit ka..😧

Sepanjang sebulan selepas kuar HQE1 tu... rash di kedua2 pipi semakin teruk...malu jg. Semua yg nmpk tegur..kenapa tu..kenapa tu.😥..,

Selain rash d muja, itch, swelling dan redness pun menjadi2. Stress dan malunya saya.

Muka kasar mengalahkan kertas pasir... kemerah2an.. pedih san sakit. Saya menangis sj siang malam. Mama dan bapa pun pening.

Selain muka, mulut saya pun sakit.
Dr yg merawat sy ckp "ini ialah simptom2 angular cheilitis".
Dr tunjuk muka worried. Keluarkan referal note.

Tp sy suda bagitau Dr. "Kalo bole saya tidak mau masuk wad lagi. Pls la Dr."

Muka suda mau nangis ni😂😂😂
Lucu juga.

So, Dr pun beri prescription yang sesuai.
Alhamdulillah.

Selain itu, sy juga ada simptom2 fatigue, low fever, masalah pernafasan dan jantung yang berdegup kencang. Kdg2 sakit bahagian dada. 😊 xtau la napa semua datang sekali..hebat jg. 😊😊

Start dari 18hb March setiap Isnin sampai minggu ni sy buat medical check up d klinik.

Inflammation dan cellulitis masih belum sembuh.
Dr pesan, kalo ubat minggu ni abis, dtg minta lagi ubat...kalo dos ni xbole tambah dos..mcm tu saja la kisahnya 😂😂

Ketumbuhan yang pd asalnya 2 biji tu suda jadi 3 biji. Hebat2 ujian mau dilepasi ni..huhuhu..

Ya ok la kawan2....

Nanti sy update ya..

Kalo magrib ni..banyak2 jin berkeliaran. Tutup tingkap dan rajin2 baca Ayat Qursi ya.

Bulan2 lepas sy sering kali meracau2.. bnyk gangguan masuk. Syukur Alhamdulillah.
Ibu bapa menghantar sy berubat cara Islam dan ternyata berkesan.

😊😊😍 love.

Comments

Popular posts from this blog

Ikhlas Tu Macamana?

Ikhlas? Hurmmm..kalau ikhlas...
Tidak perlu ungkit !
Tidak perlu uji itu ini!
Tidak perlu soal selidik kenal berbulan2 akhirnya tidak kemana... akhirnya ditinggalkan begitu sahaja sebab tiada persefahaman.Inilah kategori tidak ikhlas.😧Jika kita ikhlas berkawan, kita akan terima siapa dirinya sebenar. Tidak ada istilah nasib baik baru kenal biasa2 saja. Kalau kita rasa baru kenal sedikit pasal org tu. Belum tentu org tu pun sama. Kita tidak tahu apa harapan dan doanya. Kita tidak tahupun yg sidia tu entah di kirim Tuhan utk kita(mcm drama pula) atau hanya ujian dari Tuhan.Waspadalah dengan hati ciptaan Allah swt.
Hari ini kita menduga hati orang..lain hari diri sendiri yang akan mendapat ujian pula.
Barulah ko rasa betapa sedihnya dibuat begitu. Kalau setakat ayat "single selamanya aku tidak kisah" ....baik hati-hati.Jika dipanjangkan usia kita, insha Allah..
Siapalah yang akan menjaga mu dihari tua mu...?Jika anak sedara ko tinggalkan sejuta harta pun kalo mereka berkomi…

Mencari ubat

Assalammualaikum wbt..Adoii sengsaranya menanggung luka bekas post-op ni..😧Apa ya ubat yang terbaik supaya kulit slps operation tu tidak meninggalkan kesan yang buruk? Kemarin STO ok saja..tertutup rapat.
Dressing pagi tadi adoiii terbuka pula lapisan kulit paling atas tu. Abis nampak isi 11 inci bekas jahitan tu..😧😧😧
17hb Dec 2018 ada lagi next appointment. Harap2 keputusan biopsy tu tidak ada apa2 yang buruk. Ya Allah semoga semuanya baik-baik sahaja. Saya tidak sanggup lagi cucuk sana sini dan bermalam dalam wad. Pengalaman seminggu tu ngeri oooohhh... berat turun mendadak akibat sakit yang menyerang. Semoga semuanya Ya Allah baik2 sahaja. Ya Allah andai sakit ini terbaik untuk ku,
Maka aku redho.Jika Ya Allah, sakit ini membuatkan aku semakin dekat kepadaMu, Aku redho.Namun jika sakit ini ujian buatku, maka Engkau kuatkan aku untuk menempuh ujian ini Ya Allah.Tiada dayaku..aku hamba Mu yang lemah dan sentiasa mengharapkan pertolongan dariMu..amiin amiin amiin Ya Rabb.

Risau

Assalammualaikum.Hurmmm ibu mana yang tidak sedih melihat anaknya balik2 masuk wad cucuk jarum sana sini. Ubat segala macam...Hebat dan besarnya jiwa seorang ibu!
Ibu melahirkan..
Dgn hrpn ank sihat hingga penghujung usianya.. Namun siapalah kita utk menghukum takdir.Kita hanya perlu terima dgn hati yg terbuka. Berlapang dada yakni redho.
Aturan Sang Pencipta lagi hebat drpd kehendak kita. Allah swt lagi mengetahui yg terbaik buat  hambaNya. Sy turut simpati dgn nasib mama yg terpaksa menjaga sy 24 jam tanpa henti. Ibu mana yg tidak risaukan apabila anak2 sakit..Sy hanya berharap ia tidak mengambil masa yg lama..inshaAllah sy redho. 😊